Jean-Claude Juncker: Aki európai ügyekben belpolitikai okok miatt hazudik annak nincs helye az EPP-ben!

0

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke kedden a ZDF német országos köztelevíziónak megerősítette korábban ismertetett álláspontját, miszerint a Fidesznek nincs helye az EPP tagjainak sorában.

“Ami sok, az sok” – fogalmazott a luxemburgi konzervatív politikus, kiemelve, hogy “aki európai ügyekben belpolitikai okok miatt hazudik, annak fel kell tennie magának a kérdést, hogy szeretne-e továbbra is az EPP-s klub tagja lenni”.

Aki ilyet tesz, az nem tartozik többé ebbe a klubba – fejtette ki Jean-Claude Juncker.

Mint mondta, már hónapok óta jelezte, hogy az EP-választáson az EPP “legnagyobb problémája” Orbán Viktor lesz. Az EPP ugyan köthet kompromisszumokat a Fidesz tagságának ügyében, de ez “nem növelné választási esélyeit” – jegyezte meg Jean-Claude Juncker. Támogatásáról biztosította a Manfred Weber által ismertetett feltételeket a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP).

Orbán Viktor miniszterelnök és Jean-Claude Juncker az EB EPP-s elnöke./Fotó: THIERRY CHARLIER/AFP

Az APA osztrák hírügynökség keddi beszámolója szerint Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke, Johannes Hahn bővítési biztos, az EPP alelnöke és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy – mint fogalmaztak – teljes mértékben támogatják a Manfred Weber nyilatkozatában foglaltakat. “Ezek a feltételek vitathatatlanok, azokat teljesíteni kell, ellenkező esetben további lépések fenyegetnek” – utalt rá a három osztrák néppárti politikus.

“Az EPP feltételei ismertek, a labda pedig egyedül Orbán Viktor térfelén pattog” – idézte az APA Sebastian Kurz kancellárt.

“Orbán Viktornak végre fel kell hagynia azzal, hogy ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal politizáljon” – hangoztatta az APA szerint Ottmar Karas. “Amennyiben ez nem történik meg, akkor meg kell indítani az EPP-ből történő kizárási eljárást” – fűzte hozzá.