Jean-Claude Juncker: “Nem fog Orbán győzedelmeskedni!”

0

Az Európai Bizottság éléről távozó Jean-Claude Juncker hosszú interjút adott a német Bildnek. A német lap újságírói egy-egy híressé vált fotó vagy jelenet alapján kérdezték a luxemburgi politikust, aki ilyenkor röviden elmondta, mit gondol az adott személyről vagy esetről.

Az interjúból többek között kiderült, hogy soha nem álmodott sem a brexittel, sem Theresa May személyével, valamint hogy azért szokott megcsókolni embereket, mert Dél-Luxemburgból származik, ahol sok olasz mellett nőtt fel, akik állandóan ölelkeztek és csókolgatták egymást.

Egy ponton pedig szóba került a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor, akiről Juncker elmondta, hogy a kilencvenes évek közepén ő volt az egyik legnagyobb csodálója Orbánnak, annyira bátor volt.

Mire a Bild újságírója megjegyzi, hogy Orbán most kihívást intéz azzal az EU-val szemben, amit Juncker megtestesít, mire Juncker pontosít, hogy nem kihívást intéz felé, hanem tagadja azt.

Arra a kérdésre, hogy Orbán szerint több nemzetállam és kevesebb Brüsszel kell, és hogy Juncker szerint ez lesz-e a jövő, a Bizottság elnöke elmondja, hogy nem. Mert ha mindenki annyira önzően és nemzetien viselkedne, mint Orbán, nem lenne többé EU. De a többség EU-t akar. Ezért nem fog Orbán győzedelmeskedni, mondta el Juncker, aki amúgy nem számít arra, hogy Magyarország elhagyná az Európai Uniót, mert a magyarok többsége maradni akar. Bár sosem lehet tudni, hogy a jövő mit hoz.

„De Orbán Orbán fog maradni: mindenki, aki nem jobbra van tőle, az egy ortodox baloldali szocialista a számára. Beleértve engem is. Nevetséges.”

– mondta még el Juncker, aki épp abból az Európai Néppártból érkezett, mely nemrég felfüggesztette a Fidesz tagságát.

Via: bild.de