Jean-Claude Juncker: “Számomra problémát jelent Orbán Viktor és a Fidesz tagsága az Európai Néppártban”

0

Az Európai Bizottság elnöke korábban diktátornak nevezte Orbán Viktort.

“Számomra problémát jelent a Fidesz tagsága az Európai Néppártban”

– közölte Jean-Claude Juncker olasz újságírók előtt.

A kijelentés, amelyet az Euractiv idézett nem az első kritika, amelyet az Európai Bizottság elnöke megfogalmaz a magyar párttal, illetve annak vezetőjével, Orbán Viktorral kapcsolatban, eddig azonban a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban nem szólalt meg a szintén ehhez a pártcsaládhoz tartozó poltikus.

Juncker azt is hozzátette, hogy „Frans tud erről”, utalva alelnökére, Frans Timmermansra, aki a legkeményebben lépett fel az elmúlt időszakban a jogállami normákat sértő tagállamok ellen. A holland politikus többször élesen kritizálta Magyarországot is.

Az Euractiv emlékeztet: Juncker egyszer viccesen azt jegyezte meg Orbánnak, hogy „érkezik a diktátor”.

Az Európai Parlament a jövő héten dönt a Sargentini-jelentésről, amely szintén a jogállamiság magyarországi helyzetét vizsgálta. Szakértők és a jelentéstevő szerint is szoros szavazás várható, éppen amiatt, hogy az Európai Néppárt képviselői megosztottak a kérdésben. A voksolás ráadásul közvetlenül Juncker éves beszédét követi majd szerdán.

Kérdéses az is, hogy az eddig Orbán tagságát nem ellenző frakcióvezető, Manfred Weber megváltoztatja-e a véleményét. Weber, aki a héten pártján belül bejelentkezett az Európai Bizottság új elnöki címéért folyó versengésbe, néhány napja azt közölte: kiállnak az uniós alapjogokért, és semmilyen engedményt nem tesznek a Fidesznek.

Az eredeti cikk euractiv.com oldalán található.

olkt.hu/euractive.com