Jeges kendővel és ruhával hűtik a beteget, míg operál az izzadó orvos – Pécsen és Ajkán is 30-35 fok van a műtőkben

0

Hiába kérik a vezetőséget évek óta a kórházak munkatársai, a fertőzésveszély ellenére sem foglalkoznak a klíma-kérdéssel. – írja a nepszava.hu.

Nemcsak Budapest több kórházában, de pécsi és ajkai kórházak műtőjében is harminc valahány fokos hőségben végzik az operációkat – tudta meg a Magyar Hang. A levegőcsere hiánya és a 30 fok feletti meleg súlyosan növeli a fertőzésveszélyt.

A lapnak egy szülő nyilatkozott, akinek gyereke vár a műtétre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központjában, amit váratlanul másfél hónappal eltoltak. A szülő szerint a gyermekklinika dolgozói arról panaszkodtak,

évek óta bajok vannak a műtők klimatizálásával, levegőcseréjével és ezt bár ezt számos alkalommal jelezték az intézmény vezetése felé az elmúlt években, semmi nem történt.

Odáig fajult a helyzet, hogy csak életmentő műtéteket hajtottak végre és azokat is csak úgy, hogy közben, vizes, jeges ruhával hűtötték a gyerekeket, miközben az orvosokról törölni kellett verejtéket. Az orvosok, ápolók végtelenül elkeseredettek és a szülőket kérik, hogy írjanak az intézmény vezetőségének, mivel az ő szavukra láthatóan nem ad a vezetőség.

Komoly problémák vannak az ajkai Magyar Imre Kórházban is, folytatja a lap. Az intézményben – amely tavaly az ápolók tömeges felmondása miatt került a híradásokba – a Magyar Hang információi szerint
szintén évek óta nem működik a központi klíma, a műtőkben 30 fok feletti a hőmérséklet.

A hibás központi légkondicionálót split klímákkal igyekszenek kiváltani. A lakásokból ismerhető megoldás azonban hatékonyságában sem kielégítő, és a fertőzésveszélyt is növeli. Egy szintén névtelenül nyilatkozó, a műtőben dolgozó forrás szerint Ajkán is évek óta mondják a problémát az intézmény vezetésének, de sokáig nem történt semmi.

A PTE Klinikai Központ szerint csak egyszer, június 12-én volt meghibásodás, és azóta modernebbre cseréltették a légkondicionálót. A Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) nem reagált a Magyar Hang megkeresésére, mint ahogy az ajkai kórház sem. Azt írják, annyi azért kiderült: a legmagasabb szinten döntöttek a hírzárlatról.

 

olkt.hu/nepszava.hu