Jelentést írnak mint a Rákosi rendszerben!

Sőt, az új szabályok értelmében még egy nyilatkozatot is alá kell írniuk azoknak, akik nem kívánnak élni a vakcina lehetőségével.

Kevesen akarnak harmadik oltást

Egyelőre elenyésző azon magyar állampolgárok száma, akik már jelentkeztek a harmadik oltásért – tudta meg a Telex a háziorvosoktól, akiknek többsége még nem adott be újabb vakcinát, egyelőre csak tájékoztatták pácienseiket ennek lehetőségéről.

 

Egy budapesti háziorvos így nyilatkozott a lapnak:

 

„Tavasz óta alig volt időm foglalkozni a betegekkel, mindent az oltások megszervezése és beadása uralt. Egyelőre kevesen érdeklődtek harmadik oltás után, nekik azt javasoltam inkább, hogy regisztráljanak, és menjenek az oltópontra.”

 

Vannak olyan háziorvosok, akik inkább oltópontra irányítják a betegeket, mert nem szeretnék, hogy a rendelőben keveredjenek a beoltottak, az oltatlanok és a tüneteket produkáló betegek. Olyan is akad azonban, aki egy rendelés alatt beoltja az összegyűlt 20-30 jelentkezőt. A tavaszi oltási kampány idején sokat számított az időtényező, most viszont mindenkinek van elég ideje, senki sem akarja elsietni az újabb oltást, de most nem is ez a legfőbb probléma, hanem az, hogy miképp lehet rávenni az oltatlanokat, hogy ők is éljenek a vakcináció lehetőségével. Az eddigi tapasztalatok szerint leginkább azokat érdekli az újabb oltás lehetősége, akik korábban Sinopharmot vagy AstraZenecát kaptak, de néhány Szputnyikkal oltott is fontolgatja az újabb vakcinációt.

A háziorvosok mindeközben új feladatot is kaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. Ennek értelmében mostantól egyenként kell felkeresniük a még be nem oltott, 60 éven felüli betegeiket, hogy meggyőzzék őket a vakcina fontosságáról. A kormányhivatal tételes elszámolást is vár az ilyesfajta megkeresések eredményeiről.

“A háziorvosok minden pénteken déli 12 óráig kötelesek jelentést tenni arról, hogy hány 60 év feletti embert kerestek fel, hányat győztek meg és oltottak be. Aki pedig nem vállalja az oltást, azzal elvileg egy nyilatkozatot kellene aláíratniuk”

 

– írja a Telex.

A kormányhivatal ugyanakkor azt szeretné, hogy a háziorvosok otthonaikban oltsák be az idős betegeket, de – ahogy arra a Telex emlékeztet – mindez tavasszal sem bizonyult jó ötletnek, hiszen az oltóanyagok szállítása nem egyszerű feladat, mindemellett pedig az is előfordulhat, hogy az idős páciensnél súlyos oltási reakció lép fel, mely azonnali ellátást igényel.

Munkájukhoz a háziorvosi praxisok orvostanhallgatóktól kaphatnak segítséget, sőt több helyen az önkormányzat önkénteseire is számíthatnak majd.