Jó nagy csapást mért a Meta az orosz trollokra

Délen gyülekeznek az orosz erők, erre figyelmeztet a brit hírszerzés – írta meg a the Guardian.

Arról, hogy mire összpontosítanak az ukrán csapatok, azt mondták, az ukrán erők egyre gyakrabban céloznak hidakat, lőszerraktárakat Ukrajna déli régióiban.

Célba vették továbbá azt a stratégiailag fontos vasúti összeköttetést, amely Herszon és az oroszok által megszállt Krím-félsziget között húzódik.

A védelmi minisztérium szerint a legsúlyosabb harcok a Zaporizzsja melletti délnyugati, a Dnyeper folyóval párhuzamos, mintegy 350 km hosszú frontvonalra helyeződnek át, amely Zaporizzsja és Herszon között húzódik.

Az éjjeli orosz támadások következtében a dnyipropetrovszki területen három ember megsebesült és lakóépületek, köztük egy óvoda és egy gyermekművészeti központ rombolódott le.

Több ezer ember maradt áram és víz nélkül, mivel a gáz- és vízvezetékek, valamint az elektromos hálózat is megsérült.

Eközben a Meta (korábban Facebook) megszüntette az oroszországi Szentpéterváron trollok által működtetett Instagram-fiókokat a globális fenyegetésekről szóló legújabb jelentésük szerint – írták a The Kyiv Independentre hivatkozva.

A fiókok célja az volt, hogy azt a látszatot keltsék, hogy online támogatják Oroszország ukrajnai invázióját, oroszbarát kommenteket tettek közzé influencerek és a média által megosztott tartalmakhoz.

A “trollgyár” egy szentpétervári irodaházból működött, amely korábban “spammerek, kommentelők, tartalomelemzők, tervezők és programozók” számára hírdetett állást.

A fiókok olyan politikusokat, újságírókat, színészeket, hírességeket és márkákat céloztak meg a világ minden tájáról, akik nyíltan kiálltak Ukrajna mellett.