Jó nagy pofont kapott a norvég kormánytól Orbán Viktor

Orbánék mindenképp bele akartak szólni, hova mennek a pénzek. Ha nem ők döntenek, inkább nem kell a támogatás.

Magyarország elesik 214,6 millió eurós, átszámítva csaknem 77 milliárd forintos támogatástól. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely meg is erősítette: nem sikerült kiválasztani a szervezetet, amely a Norvég Alap pénzeit szétosztaná.

Ezáltal a decemberben aláírt szerződés lejárt, teljesítés nélkül. Gulyás szerint Norvégia „tartozik nekünk ezzel a pénzzel, de nem találták meg azt a formát, amelyben ezt leróhatnák”. Azért ez érdekes megfogalmazás, hiszen támogatásról van szó, nem tartozás megadásáról.

Hét hónapja volt a kormánynak, hogy megállapodjon a donorokkal arról, ki lesz a 77 milliárd forintos támogatás civil pályázatainak lebonyolítója. A határidő tegnap lejárt…

A tavalyi norvég-magyar megállapodás értelmében, a kormánytól független szervezetnek kellene szétosztania a Norvégiából és az Európai Gazdasági Térségből érkező civil támogatásokat.

A 77 milliárd forint csak mintegy tíz százaléka jutott volna civil szervezeteknek. A támogatást a többi közt társadalmi felzárkóztatásra, egészségügyi, oktatási, közlekedési és helyi fejlesztésekre, illetve a romák integrációjára lehetett volna elkölteni.

 

Erna Solberg norvég kormányfő./Kép. AFP