Jobb mielőbb túlesni rajta és tanulni belőle

Sokkal rosszabb lett volna, ha Márki-Zay veszít, és kényelmes pozícióból fanatizálhatja a híveit, rombolhat belülről, és hirdetheti azt, hogy bezzeg, ha ő nyert volna. Ez így sokkal jobb. A győzelem eufóriájában minden bizonnyal megbékélést és egységet hirdet maga mellett (nem így lenne, ha veszített volna), mert az általa csak lekommunistázott baloldaliak szavazataira szüksége van. De azt vélhetően nem tudja elkerülni a liberalizmus és a liberálisok elleni gyűlölete ne kerüljön felszínre a vezéri hajlamaival és ambícióival együtt.
Aki látta Orbánt, látta Márki-Zay Pétert, ezért Orbán viselkedéséből pontosan diagnosztizálható Márki-Zay viselkedése. Tovább fogja erősíteni a megosztó kampányt, be akar darálni mindekit a saját táborába. Meglepődnénk, ha nem csúszik ki a száján az “egy a tábor, egy a zászló”, amely eredetileg nem is Orbántól származik: egyszer Kuncze Gáborral a washingtoni holokausztmúzeum egyik dokumentumfilmjében fedeztük fel a náci propaganda részeként.
Az nem kérdés, hogy az ellenzéki összefogást a vezéri ambícióival szétveri, a kérdés csupán az, hogy mikor. Ha Magyarországnak egy kis szerencséje van, akkor még időben kigyógyul a Márki-Zay által keltett illúziókból és tanul belőle. Ha nem, akkor prolongálva van a fasizmus, amelynek táborát most már egykori balliberális szavazókból növelik.
https://www.facebook.com/Amerikai-N%C3%A9pszava-177083425653956/