Jobbik: Továbbra is összevissza beszélnek az idős koronavírusos férfi fiáról

0

Az ötödikként regisztrált, súlyos beteg magyar koronavírusos férfi nem találkozott a fiával – mondta az országos tisztifőorvos kedden az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kijelentése több szempontból is ellentmondásos. Egyrészt korábban ők nyilatkozták azt, hogy az idős férfit a fia fertőzhette meg, másrészt a jelenleg Svédországban tartózkodó férfi az Indexnek korábban is elmondta, és most is megerősítette: miután február közepén Magyarországra érkezett Franciaországból, sokszor találkozott az édesapjával.

Az ügy előzményei szombatig (március 7.) nyúlnak vissza, akkor jelentették be, hogy diagnosztizálták az ötödik koronavírus-fertőzöttet Magyarországon, egy 70 éves, magyar, súlyosan beteg férfit, akit jelenleg a Szent László Kórházban ápolnak. A beteget a hivatalos tájékoztatás szerint a fia fertőzhette meg.

Az idős férfi fia azonban az Indexnek elmondta: a bejelentés előtt több mint egy héttel a háziorvosa őt már beküldte a Szent László Kórházba koronavírus-gyanúval, ahol meg is vizsgálták, majd hazaküldték, de nem biztos benne, hogy a koronavírustesztet is elvégezték rajta. Azóta az édesapja már nincs eszméleténél, és édesanyjáról is kiderült, elkapta a vírust.

Megvizsgálták, de elengedték az első magyar koronavírusos fiát. Most azt mondják, ő fertőzhette meg az apját.

A súlyos beteg, idős férfi fia az Indexnek elmondta: őt már több mint egy héttel ezelőtt megvizsgálták koronavírus-gyanúval, bár a megfelelő tesztet valószínűleg nem csinálták meg. Csak nagyon későn kaptak észbe a kórházi dolgozók, akik közül sokan ráadásul maszkot sem viseltek.

Az esetet bemutató cikkünk megjelenése után Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa hétfőn elismerte, hogy az idős férfi fiát február 27-én valóban kivizsgálták a kórházban, ahová tényleg koronavírus-gyanúval küldték be, de koronavírustesztet nem végeztek rajta, pár óra után hazaengedték. Szlávik azt mondta: az akkor érvényes protokollok szerint a Svédországból hazalátogató férfit az orvos szabályszerűen vizsgálta ki, Franciaország pedig – ahonnan az idős férfi fia február 17-én érkezett Magyarországra – akkor még nem számított olyan területnek, ahol járvány dúl.

(Franciaországban a vírus már január 24-én megjelent, az első eseteket Bordeaux-ban és Párizsban regisztrálták, február 15-én pedig megírtuk, hogy Franciaországban meghalt egy fertőzött ember. A magyar férfi február 14. és 17. között volt Párizsban.)

Müller Cecília a keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy komoly kutatómunka zajlott a Dél-pesti Centrumkórházban, majd pedig a Bajcsy-Zsilinszky kórházban is, hogy a 70 éves fertőzött kapcsolatait felderítsék. Némelyik esetet nem könnyű felderíteni, mert a külföldi kapcsolatoktól kezdve itt számos tényező felmerül – mondta a tisztifőorvos, aki hozzátette: a vizsgálat azt állapította meg, hogy a fiú, aki külföldön járt, egyáltalán nem találkozott az apjával, csak az anyjával.

Müller szerint a beteg a Bajcsy Kórházban nem fertőződhetett meg, mert onnan tünetmentesen jött ki a műtét után. Felesége két napig látogatta a férjét, akkor sem jelentkeztek tünetek. Ezután kezdett lázas lenni a férfi, majd a Szent László kórházban állapították meg a koronavírus jelenlétét – vezette le Müller Cecília.
Kedden, a sajtótájékoztató után felhívtuk a jelenleg Svédországban tartózkodó férfit, aki ismét megerősítette, hogy február 17-ei Magyarországra érkezése után találkozott az édesapjával, sőt, ott lakott szülei lakásában. Az idős férfi krónikus betegsége miatt pár napot a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban töltött, ahol meg is műtötték. Oda a fia nem ment be, de előtte és utána szinte mindennap találkoztak.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint még mindig mellébeszélések vannak.

A Potocskáné Kőrösi Anita kijelentette, hogy Kásler Miklósnak távozni a kell az EMMI éléről.

Majd Hozzátette:

“Kásler Miklós fontos kérdésekre nem válaszolt, vagy ha mégis, abból kiderült, hogy az iráni diákok történetében van egy egyhetes fekete lyuk, hogy az állam nem tudta kideríteni, hova jár egyikük, vagy hogy az amerikai lányok kontaktjait még mindig nem derítették fel.”

A Jobbik képviselője a kormányzat zavaros, sokszor önellentmondó nyilatkozatainak ment neki, és már most, a járvány embrionális szakaszában Kásler Miklós menesztését követeli Orbán Viktortól, méghozzá

“a magyar emberek biztonsága és megnyugtatása érdekében”. A párt elsősorban az EMMI vezetőjének azt a nyilatkozatát hánytorgatja fel, miszerint “szűrési céllal vizsgálatot végezni nincs értelme, értelmetlen”.

A Jobbik Kásler menesztésén kívül radikális válságintézkedések életbe léptetését is követeli, például a bölcsődék, óvodák, a köz- és felsőoktatási intézmények azonnali bezárását.

És felszólítja a kormányt, hogy azoknak a szülőknek, akik nem tudják elhelyezni napközben gyerekeiket, biztosítson fizetett távollétet – zárta.