Joe Biden és Kamala Harris beiktatásával és eskütételével véget ért Trump megosztásra és konfliktusra épülő négy éve

Joe Biden és Kamala Harris beiktatásával és eskütételével véget ért Trump megosztásra és konfliktusra épülő négy éve. Láthattuk, hogy kormányzása alatt mennyire eldurvult a közbeszéd, és azt is, hogy milyen károkat tudnak okozni a világnak a populista vezetők.
A most beiktatott 46. elnöknek, Joe Bidennek békét és megnyugvást kell hoznia, helyre kell állítania a közbizalmat a demokratikus intézményrendszerben. Elnöksége során olyan komoly kihívásokra kell megoldást találnia, mint a nyugati szövetségi rendszer megerősítése, az autokratikus rezsimek kezelése, valamint a klímaváltozás.
Biden már elnöksége első pillanataiban fontos intézkedéseket fog meghozni, többek között aláírja a rendeletet az Egyesült Államok visszatéréséről a párizsi klímaegyezményhez és felveszi a harcot az Amerikában is tomboló koronavírus-járvánnyal.
EP-képviselőként egy fontos dolgot megtanultam Trump elnöksége alatt. Az a négy év megmutatta nekünk, hogy az Európai Uniónak máshogyan kell viszonyulnia önmagához. Közösségünknek maga mögött kell hagynia a kishitűséget és nagyhatalomként kell tekintenie önmagára. Ezt Biden elnöksége alatt is szem előtt kell tartanunk.
Az Európai Parlament mai plenáris ülésén, amikor az új elnök beiktatása és az amerikai helyzet volt napirenden, felszólalásomban elmondtam, hogy a mögöttünk hagyott négy év hatalmas változásokat hozott a világban, de az EU kész minden eddiginél nagyobb egységgel és elszántsággal együttműködni a Biden-adminisztrációval.
Harcoljunk közösen az autokrácia és a korrupció ellen, dolgozzunk a demokrácia és az emberi jogok megerősítésén!
Eredményes és sikeres munkát kívánok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek!