Joe Biden: “Orbánnak nincs keresnivalója a civilizált demokraták között!”

NEM HÍVJA MEG AZ ORBÁN-RENDSZER MAGYARORSZÁGÁT JOE BIDEN AMERIKAI ELNÖK A DECEMBER 9-ÉN ÉS 10-ÉN MEGRENDEZENDŐ VIRTUÁLIS CSÚCSTALÁLKOZÓRA, MELYNEK KÖZPONTI TÉMÁJA A DEMOKRÁCIA LESZ

– derül ki az amerikai külügyminisztérium keddi bejelentéséből.

A csúcsra mintegy 110 országot hívtak meg, az európai uniós tagállamok közül mindenkit, még azt a Lengyelországot is, aminek súlyos jogállamisági vitája alakult ki az utóbbi hónapokban az Európai Bizottsággal. Orbán Magyarországát ennek ellenére sem akarja a csúcson látni Biden.

A meghívottak listáján nem szerepel Kína, Törökország, és Oroszország sem, ugyanakkor rajta van Tajvan, amelyre Kína saját területeként tekint.

A Közel-Keletről egyedül Izrael és Irak kapott meghívást, az Egyesült Államok regionális szövetségeseinek számító Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek viszont hiányoznak a névsorból.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a videókonferencia keretében megrendezendő demokráciacsúcson mindenekelőtt a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó.

„Az Egyesült Államok olyan országokat hív meg a három hét múlva esedékes demokráciacsúcsra, amelyek magasra teszik a lécet maguk és mások számára a demokratikus értékek, politikák és intézmények megújítása terén”

– fogalmazott a lista kapcsán a Népszavának Uzra Zeya, az amerikai külügyminisztérium polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkára.