Jól odacsapott az ellenzék a kormánynak a Pegasus-botrány miatt

A nagy botrányt kavaró Pegasus-ügyben nem figyeltek meg és nem hallgattak le parlamenti képviselőt. Ezt tudta meg Mesterházy Attila, a szocialista párt parlamenti képviselője az Alkotmányvédelmi Hivatalnál. Egyúttal azt is javasolta, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága hozzon létre tényfeltáró bizottságot.

A parlament külügyi bizottságának alelnöke a jelek szerint megunta a tétlenkedést és önálló nyomozásba kezdett. Ezért kereste fel a hazai titkosszolgálatok közül a belső elhárításért felelős szervet, az Alkotmányvédelmi Hivatalt. Mint mondta, titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia, de Bárdos Szabolcs vezérőrnagynak az a közlése, hogy országgyűlési képviselőket nem hallgattak le, nem minősített, vagyis nem titkos adat. Arra viszont már nem kaphatott választ, hogy a hivatala rendelkezik-e a Pegasus-szoftverrel – írja a hvg.hu.

Mesterházy amúgy nem adja fel. A jövő héten elmegy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz és még arról sem tett le, hogy egyszer Varga Judittal is találkozhat, bár az igazságügy-miniszter másfél hónapja nem válaszol az erre vonatkozó kérésére.

Mindez azért is érdekes, mert a nemzetbiztonsági bizottság elnöke is újra elkezd kísérletezni azzal, hogy a testülete ülést tarthasson. Stummer János legutóbb júniusban próbálkozott ezzel a Pegasus-ügy miatt, de sikertelenül. A bizottság kormánypári tagjai ugyanis távollétükkel tüntettek és így nem is volt határozatképes az ülés. Pintér Sándor belügyminiszter viszont ott volt, de hiába. Nem tudták őt kikérdezni zárt ülésen. Márpedig utóbb a miniszter úgy nyilatkozott, hogy ő csak a bizottságnak hajlandó elmondani, amit tud, és azt is nagyon bizalmasan.

Stummer János most annyival lépett tovább, hogy Pintér mellett meghívta a Varga Judit igazságügyi minisztert is, aki a megfigyeléseket engedélyezi. Mindkettejüknek törvényben előírt kötelessége, hogy beszámoljanak a bizottságnak. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke korábban a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy „a Pegasus-botrány a magyar Watergate-ügy, és ha ebben a Fidesz lapít, az maga a beismerés”. Ezt változatlanul így gondolja. Végül is a jobbikos bizottsági elnök ugyanarra a követeztetésre jutott, mint Mesterházy Attila: az igazság feltárása érdekében tényfeltáró vizsgálatra lenne szükség, amihez létre kellene hozni egy erre hivatott albizottságot.