Jön a negyedik hullám Magyarországon?!

Több vírusszakértő jelezte a közelmúltban:

 

nem zárható ki, hogy újabb, negyedik hulláma lesz a Covid–19-járványnak Magyarországon.

 

A vírus az őszi-téli hónapokban szokott felerősödni, ez jellemző a légzőszervi megbetegedésekre.

 

A vírus az új mutációkkal bizonyította be, hogy alkalmazkodik. Oroszi Beatrix epidemiológus főorvos és vírusszakértő úgy véli:

 

nem lett volna harmadik hullám, ha nem jön a brit variáns.

 

A jövőbeni járványhullámok szempontjából tehát nem mellékes szempont a társadalom szereplőinek reakciója és a járványügy, valamint más döntéshozók felkészültsége. Vagyis hogy mekkora esélyt adunk a koronavírusnak a terjedésre, olvasható a Portfolio elemzésében.
A főorvos nem zárja ki, hogy lesz negyedik hullám, de az más lesz, mint a harmadik.

Kérdés, hogy a vakcina védelme meddig tart, s kell-e harmadik oltás. A portál szerint nehezen képzelhető el – látva főleg az elmúlt hetekben bekövetkezett oltakozási fáradtságot –, hogy a közösségi immunitás megfelelő szintjét eléri Magyarország.

Oroszi Beatrix úgy látja, ha felüti a fejét az indiai (delta) variáns, akkor a nyájimmunitási határértéknek 80-87 százalék körül kellene lennie, ami – átlagosan 80 százalékos vakcinahatásosság esetén – százszázalékos átoltottságot feltételez az adott populációban.

Azaz egy ilyen variáns dominánssá válása esetén a járványt csak akkor lehet leküzdeni önmagában vakcinákkal, ha mindenkit beoltottak két dózissal.