Jóváhagyta az USA kongresszusa az elnökválasztás végeredményét: Joe Biden a győztes, Trump közben beismerte a vereséget

Alabamától Wyomingig az összes tagállam elektori szavazatát jóváhagyták az USA kongresszusában a képviselők, és ezzel hivatalosan is elismerték, hogy az USA 2020-as elnökválasztását Joe Biden nyerte meg.

A máskor csak formalitásnak számító eljárás rendkívül hosszúra nyúlt. Részben mert az ülést meg kellett szakítani, amikor a Capitoliumba tüntetők nyomultak. Részben pedig azért, mert három állam eredményét néhány republikánus képviselő megtámadta, és államonként két-két órát kellett vitatkozni az eredményen.

Ezzel lezárult az elnökválasztás menete: november elején szavazott a lakosság, majd decemberben a tagállamok elektorai szavaztak a néptől kapott felhatalmazásuk alapján, most pedig a törvényhozás jóváhagyta az eredményt. A következő, és egyben utolsó állomása a procedúrának január 20-án lesz, amikor Joe Biden leteheti az esküt, és ezzel hivatalba lép.

 

Trump bejelentette, átadja a hatalmat január 20-án

Donald Trump közösségi média-tanácsadója, Dan Scavino tette ki Twitterére az elnök közleményét, hiszen Trump le van épp tiltva az oldalról. A közlemény szerint Trump ugyan továbbra sem ért egyet a választás kimenetelével, és szerinte a tények is őt képviselik ebben, de ettől még rendben zajló átmenet lesz január 20-án.

Trump szerint ő végig azt képviselte, hogy addig fognak küzdeni, amíg el nem érik, hogy csak a jogszerű szavazatokat számítsák be az eredménybe. „Ez most a végét jelenti az elnöki történelem valaha volt legnagyszerűbb első ciklusának , de csak a kezdete annak a harcunknak, hogy ismét naggyá tegyük Amerikát” – írta még a távozó elnök.

 

(Yahoo News), (BBC)