JP Morgan: Példátlan zuhanás Magyarországon

0

Példátlan a zuhanás Magyarországon, még mélyebb lehet a válság; hazánk kifejezetten mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban – állította szombaton a Portfolio, a JP Morgan amerikai székhelyű nemzetközi bank és pénzügyi szolgáltató friss elemzése alapján.

Mint írták, az ipari termelés az egész feltörekvő térségben itt volt a leggyengébb áprilisban, összeesett az export, a fogyasztói bizalom zuhant, azonban a kiskereskedelem és az építőipar valamivel kisebb visszaeséssel megúszta. A vártnál összességében rosszabb beérkező makrogazdasági adatok alapján, a recesszió mértéke akár nagyobb is lehet annál, mint ahogy eddig várták.

A JP Morgan az egész felzárkózó térséggel (EMEA – Európa, Közel-Kelet, Afrika) foglalkozó elemzésében kiemelte,

„A legnagyobb zuhanást a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a koronavírus-válságban”

A járműgyártás zuhanása magyarázza a közép-kelet-európai régió gyenge márciusi és áprilisi ipari teljesítményét a JP Morgan szerint – a legnagyobb a cseh, a magyar és a román kitettség. A bank elemzői azonban rámutattak, hogy Magyarországon és Romániában nem csak az autógyártás, hanem a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot, és visszaesett az export is. Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom nálunk nem esett akkorát, mint számos más országban, s ez jelentős részben a járványügyi korlátozó intézkedéseknek köszönhető.

Összességében a JP Morgan úgy véli, idén 6,3 százalékkal eshet vissza a magyar GDP. Ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták. Az elemzők kiemelték,

„Lefelé mutató kockázatok övezik magyarországi GDP-re vonatkozó előrejelzéseket, a korábban vártnál akár nagyobb recesszió is lehet hazánkban.”

via. portfolio.hu