Judith Sargentini: „A magyar kormány nem hajlandó az EU ügyészség csatlakozásra, ezért célszerű lenne felfüggeszteni az uniós pénzek kiutalását. A jogállami normák betartásához is kötném az uniós pénzek folyósítását. Ha nincs jogállam, nincs pénz sem!”

0

Judith Sargentini a Klubrádiónak nyilatkozva intenzívnek értékelte az elmúlt öt éves munkáját, legfőképp a pénzmosás elleni küzdelemnek szentelte ezt az időszakot és azt sikeresnek találja.

Sikerült a pénzmosás, a terrorizmusból származó pénzek és az adóelkerülés ellen is olyan törvényt kialkudnia, amely nyilvános közzétételt követel meg a tagállamoktól, azaz innentől kezdve újságírók, civil szervezetek és minden állampolgár megnézheti, milyen cégek működnek, azok hogy kapcsolódnak egymáshoz, tehát átláthatóbban lehet nyomon követni a pénzmosás útját adott esetben.

Sargentini szerint Magyarországnak is csatlakozni kellene az uniós ügyészségi hivatalhoz, mert ez az az intézmény, amely az uniós pénzekkel történő visszaéléseket kideríti.

„A magyar kormány nem hajlandó erre, ezért célszerű lenne felfüggeszteni az uniós pénzek kiutalását. A jogállami normák betartásához is kötném az uniós pénzek folyósítását. Ha nincs jogállam, nincs pénz sem.” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy ezzel a magyar népet büntetnénk és nem a kormányt, visszakérdezett: most Orbánon és körein kívül – akik zsebre teszik ezt a pénzt – élvezi a magyar nép ezeknek az uniós támogatásoknak a hasznát?

Sargentinitnem bántják a nevéhez kapcsolódó jelentés miatti támadó szavak, kitart az utolsókig, mert ezzel arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a magyar állampolgárok épp ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint bármelyik más uniós állampolgár. Mélyen együttérez azokkal, akik a jelenlegi magyar kormányzást kénytelenek elviselni.