Judith Sargentini óriási tapsot kapott a magyar nagykövetnek adott válasza után!

0

Judith Sargentini előadást tartott az amszterdami egyetemen a magyar jogállamiság helyzetéről. Az Echo Tv azt mondta, kidobták őket onnan, pedig csak nem kértek forgatási engedélyt. Üzengetős adok-kapok lett a dologból.

Online elérhető Sargentini előadása (ide kattintva lehet megnézni), innen tudjuk, hogy ott megjelent Kocsis András hágai magyar nagykövet is. Korábban a kormánypárti sajtóban arról lehetett olvasni, hogy Sargentini nem volt hajlandó válaszolni Kocsis kérdésére. Azonban a zöld EP-képviselő válaszolt.

Kocsis azt kérdezte a 24.hu leirata szerint, hogy:

Az előadása tele volt hazugságokkal és félrevezetéssel, és tényszerűen hamis kijelentésekkel, de azt elfelejtette megemlíteni, hogy az Európai Parlamentnek saját szabályait kellett megszegnie, hogy elfogadja ezt a döntést, miközben az előadás a jogállamiság fontosságáról szólt.

A nagykövet ezzel arra célzott, hogy a Sargentini-jelentés tavaly szeptemberben úgy kapott több mint 69 százalékos támogatást az Európai Parlamentben, hogy a tartózkodó szavazatokat nem számolták bele az eredménybe, az EP jogi osztályának állásfoglalására hagyatkozva.

Válaszolt Sargentini, azt felelte, hogy:

Korábban elmondtam, és újra elmondom, hogy egy ideje eldöntöttem, hogy nem bocsátkozom közvetlen vitába a magyar kormánnyal, mutatom, hogy miért.

Ezt követően pedig a kivetítőn megjelent a „Ne engedjünk a zsarolásnak” feliratú kormánypropaganda-plakát jelent meg, amelyen egymás mellett látható Guy Verhofstadt, Soros György és Sargentini. A politikus folytatta a választ:

Ez a magyar kormány hivatalos kampánya a magyar újságokban és tévékben. A szóvivőjük folyamatosan dobálja rám a sarat Magyarországon, mostanában már az országon kívül is. 2018 tavaszán, amikor a magyar külügyminiszter felszólalt az Európai Parlamentben, mert lehetővé tettük neki, tíz percen belül tízszer mondta el, hogy hazudozó vagyok. Akkor közöltem a magyar kormánnyal, hogy komoly bocsánatkérést követelek. Ez nem történt meg, és mivel közszereplő vagyok és demokrata, ön itt lehet, én pedig megtehetem, hogy ne bocsátkozzak vitába, köszönöm.

Majd a közönség megtapsolta Sargentinit.