Juhász Zoli – Shepherd: Levél Karácsony Gergelynek

Juhász Zoli (Shepherd) nyílt levele Karácsony Gergelyhez változtatás nélkül.

 

Túlzás volna azt állítani, hogy ismerjük egymást. Találkoztunk párszor, beszélgettünk, köszönünk ha találkozunk.

Ugyanakkor mint választó, nem mehetek el a minap közzétett soraid mellett, amiben határozott állásfoglalást tettél a zuglói előválasztás kapcsán, és nekem az jutott eszembe:

  • Fogalmad sincs az előválasztás lényegéről,
  • nem mérted fel szavaid súlyát
  • és a demokrácia ismereted is – fogalmazzunk óvatosan – érdekes.

Szeretném röviden vázolni milyen roppant ellenérzés dolgozik bennem, hogy “demokráciát” emlegetve fejtegeted, hogy nem kéne Hadházynak Zuglóban indulnia.

Szerintem Tóth Csabának – bár politikus kvalitásai kétségtelenek – nincs helye a magyar parlamentarizmusban. Erre te magad is utaltál korábbi nyilatkozataidban, amiben finoman kimondtad, hogy kicsinálnának téged.

Talán emlékszel, pár éve előadást tartottam neked a zuglói városfejlesztés kapcsán, amit Tóth is végignézett fanyalgó képpel. Emlékszem mennyire nem értettél semmit a zöld, fenntartható várostervezés modelljéből, de valahol biztatónak éreztem, hogy pár évvel később – napjainkban – az általam elmondottak, már részét képezték a Budapest programodnak, igaz egy fél centi se sok, annyit se sikerült megvalósítanod.

De visszatérve Ákoshoz.

Érzésem szerint Ákosnak ma több létjogosultsága van egy parlamenti székhez, mint neked. A te választási ígéreteid ellenére a Városliget lassan le van betonozva, az Atlétikai Stadion meg fog épülni, a Dunapart cementsivatag lesz, a diákváros eltűnt a tervekből, az orosz metróbiznisz résztvevői vidáman yachtozgatnak, miközben te érdemei teljes félreismeréseként kitüntetted Tarlóst. Sajnos kimondható, hogy a Fudan megépül, mert hiába levelezgettek bőszen Kínával – ha a magyar állam elkötelezi magát és még a választások előtt ez elindul, akkor ez pont ugyan olyan lesz, mint a Bős – Nagymarosi projekt.

Pénzt, jogokat, értékeket, pert vesztünk.

Javaslom sepregess a saját portádon. Budapest jelenleg egy széteső, innovációk nélküli világváros, amivel a Fidesz szabadon labdázik, mert a város vezetője egyszerűen béna. Magyarország is ilyen legyen?

Ha politikai erőt akarsz mutatni, akkor valósítsd meg a főpolgármesteri programodat, amiből eddig hangzatos eszméken, és papírokon kívül semmit sem láttunk. Mutass profizmust, elhivavatottságot, szervezettséget, villantsd meg vezetői képességeid.

Majd ha lesznek eredményeid, akkor kampányolhatsz Magyarország legsikeresebb és leg elhivatottabb korrupcióellenes képviselőjelöltje ellen, támogatva egy olyan alakot, akiről mindenki tudja, amit sajnos tudni lehet.

Kedves Gergely.

Az előválasztás fontos. Olyan demokratikus intézmény, aminek megléte szűr, rostál, megmutat. Kérlek ne akadályozd félrevezető üzenetekkel. Van már egy populistánk Jakab Péter személyében, szerintem több is mint amire szükség van. Ha kampánymunkát, politikai értékrendi vitát kívánsz kifejteni, akkor annak célpontja legyen Jakab és a többi miniszterelnök jelölt,

Végezetül!

A Budapesti tevékenységedhez nem tudok gratulálni. Választódként az elmúlt másfél évben nem láthattam semmit a terveidből, pedig egy zöld város, egy fenntartható város megvalósítása nem csak pénzen múlik. Közösségeket kellett volna létrehoznod, szorosabban összedolgozva a kerületek polgármestereivel, és nem csak azon sirdogálni, hogy Orbán elvette a pénzt.

Vannak hatásköreid, jogaid, lehetőségeid.

De te nem mersz odaverni, megmutatni, hogy milyen erős egy kétmilliós város. Hiányzik belőled az innovatív kreativitás, a bátorság. Így mint fenn említettem még látni fogom, ahogy ígéreted ellenére ott leszel az Atlétikai Stadion, és a Fudan átadásán, miközben a metró ügyeit elnyeli a bürokrácia, és mi választók – megint – egy álommal szegényebbek leszünk.

Szóval ne kritizáld azt, aki – veled szemben – eredményt mutat fel. Inkább támogasd!

Tisztelettel: Juhász Zoli

Ui: Fentiekkel párhuzamosan elmondanám, hogy Gergely nem rossz ember. Csak van amire nem alkalmas. Ezzel a joviális stílussal – 10-20 év múlva – remek köztársasági elnök lehet.

Ha az olvasó nem tudja ki vagyok: http://www.juhaszzoli.hu

 

 

Juhász Zoli blogja itt olvasható.