Juszt László: Az EP-nek meg kellene védenie magát a Fidesztől

0

A Salzburgi Egyetem alkotmányjogász professzora, Jakab András egy német szakblogon tett egy javaslatot, mely szerint az Európai Parlament vonja meg azoknak a képviselőknek a mandátumát, akik nem tiszta választáson jutottak hozzá.

Az EP-ben létezik egy u.n. mandátumigazolási eljárás, ami éppen a képviselői hely megszerzésének szabályosságát vizsgálja. Ez jórészt formális, és az egyéni összeférhetetlenségre terjed ki, de Jakab szerint vizsgálni kellene a mandátum megszerzésének tartalmi kérdését is.

Szerinte az Európai Parlamentnek meg kell védenie magát attól, hogy megkérdőjelezhető mandátummal rendelkező képviselők szivárogjanak be a parlament működésébe.

4 konkrét tényezőt említ, amelyek alapot adhatnának egy nemzeti EP-választás legitimitásának megkérdőjelezésére és a mandátum visszavonására:
a média (állami és privát) a kormány fakenews-propagandáját szajkózza;
a kormány közpénzből a kormánypártok mellett kampányol;
a Számvevőszék pénzügyi szankciókkal bünteti az ellenzéki pártokat, a kormánypártokat azonban nem;
a kormányoldal az igazságszolgáltatás függetlensége maradékának felszámolására törekszik.

Ez a négy tényező konkrétan illik, illetve csak ránk illik.

Azaz Jakab arra hívja fel a figyelmet, hogy az EP-nek meg kellene védenie magát a Fidesztől, méghozzá úgy, hogy a formális összeférhetetlenségen kívül a választást tartalmilag, a legitimitást illetően is vizsgálja. És ha kell, akkor vonja meg a Fidesz-képviselők mandátumát.

Lehet radikálisnak tűnik a javaslat, de csak azoknak, akik csak a diktatúra védelmére használják a jogot.