Juszt László is keményen kiosztotta Vidnyánszkyt

0

Kicsit hosszabb lesz, de érdemes elolvasni:

Vidnyánszky a TAO-ról:

“Ha rajtam múlott volna, be sem vezettük volna, ezt már sokszor elmondtam. 2009-ben figyelmeztettem mindenkit, hogy ez a könnyen kijátszható szabályozás hová fog vezetni, és sajnos minden aggodalmam beigazolódott. Mérhetetlen mennyiségű gazemberség történt, az egyre jobban elmérgesedő góc a szakma szégyene lett. Felelősséggel tudom mondani, hogy a taóforintok mintegy fele pénzügyi visszaélés volt… A taópénzek közel fele pénzügyi visszaélés volt.”

Bár Vidnyánszky a kultúra TAO támogatásáról beszélt, de nagyságrendekkel nagyobb volt a sport-tao.

Kérdés, hogy kinek van igaza: Orbánnak, vagy Vidnyánszkynak?

Orbán:

“A magyar gazdaságpolitikai gondolkodás régóta küszködik a kommunista örökséggel, amit az Ön okfejtéséből is hallhattunk. Meg kéne érteni, hogy pénzt a vállalkozók termelik meg, és ők döntenek arról, hova adják a pénzüket. Ez nem közpénz.”

Hogyan bizonyítható hogy hazudott? A tao-támogatási rendszer életbe léptetéséhez az Európai Bizottság jóváhagyását kellett kérni, mert az EU-s versenyjogi szabályokba ütközik. A program indulásakor, 2011-ben az EU versenypiaci főigazgatóság írásba foglalta, hogy állami támogatásról van szó. Az Orbán-kormány ezt el fogadta. Ennek ellenére 2014-ben azt állította, hogy a tao nem közpénz.

Szemérmetlenül hazudott és mivel ígéretet kellett tennie, hogy a támogatás nem torzítja az európai szinten a klubok versenyét, a “magyar futball jelentéktelenségével” érvelt a rendszer fenntartása mellett.

Ehhez vajon mit szólnak a foci szerelmesei?

2017 novemberében a Transparency International által indított perben a Kúria is jogerősen kimondta, hogy az eddig kifizetett 360 milliárd forint, amelyet a cégek a profitjukból nem társasági nyereségadóként fizettek be a költségvetésbe, hanem sportkluboknak adtak – közpénznek számít.

Ha tetszik, ha nem egyfajta adócsalás történt – miniszterelnöki felbujtásra! Ha ehhez hozzávesszük, hogy az évek során a legtöbb tao-támogatás a Felcsút a csapata kapta állami cégektől, vagy állami megrendelésekkel elhalmozott nagyvállalkozók cégeitől, vagy Orbán Viktor barátaitól és rokonaitól – az csak súlyosbítja a cselekedetet.

Hogyan mondta Vidnyánszky:

“Mérhetetlen mennyiségű gazemberség történt,…”

Szerző. Juszt László