Juszt László kiosztotta Orbánt és Szijjártót akik a nép közé lövető diktátor mellett álltak ki

A magyar külügyminiszter lényegében megismételte a kazah elnök, valamint Putyin értelmezését a történtekről, és nyíltan az elnyomó kazah rezsim oldalára állt a felkelő néppel szemben.

Juszt László kiosztotta Orbánt és Szijjártót akik a nép közé lövető diktátor mellett álltak ki

Hétfőn Szijjártó Péter a Kazahsztánban napok óta tartó véres összecsapások kapcsán úgy fogalmazott:

Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot.

Juszt László közösségi oldalán úgy foglalmazott:

Orbán Viktor miniszterelnök szolidaritásáról és részvétéről biztosította telefonon Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnököt, aki pénteki személyesen adta parancsba, hogy a biztonsági erők figyelmeztetés nélkül vessenek be éles lőfegyvereket a tüntetők visszaszorítása érdekében. A kazahsztáni állami média vasárnapi közlése szerint eddig legalább 164 ember vesztette életét.”

Szerinte Orbán egy olyan diktátort biztosít a szolidaritásáról, aki személyesen adott tűzparancsot és utasítást éles lőszer használatára.

Majd azért, mert így 164 kazah meghal részvétet nyilvánít annak, aki tűzparancsot adott? Ha ez így gondolkodik, ha ez így megy, akkor mi mire számíthatunk?

– tette fel a kérdést.

 

 

 

Juszt szerint ide tartozik az is, hogy a kazah elnök a Szovjetunió széthullása utáni volt tagköztársaságokból alakult katonai szövetséghez, az ODKB-hez fordult, amelynek tagországai katonai alakulatokat vezényeltek a közép-ázsiai országba „békefenntartás” címszóval.

Ezt is ismerjük! 1956-Budapest, 1968-Csehszlovákia…

– jelentette ki.