Juszt László: mint az SS!

Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága felhívta a figyelmet hogy az MNB-alapítványok által felhasznált közpénz ellenőrizetlen forrásként jelenik meg a szigorúan szabályozott felsőoktatási piacon, felrúgva minden szabályt. Erre fel az MNB azt állította, hogy „az MNB és alapítványai átláthatóan működnek, az oktatási programjaik nem sértik a tudományos szabadság alapelvét”.

A probléma csak annyi ezzel a mondattal, hogy semmi nem igaz belőle. Normális ország, normális jegybankjának, normális elnöke nem mond olyat, hogy a bank nyeresége a bank pénze, s abból azt vásárol, vagy finanszíroz – képeket, kastélyokat, műkincseket, bérpalotákat, – amit akar.

Ez csak duma – “parasztvakítás”, amit a BTK precízebben, így fogalmaz meg: hűtlen kezelés.

Akik pedig mindebben tevékenyen közreműködnek, azok tettestársak. Ajánlom nekik Reuven Rivlin – 2014 és 2021 között Izrael állam elnöke – írását. A gondolatmenet ismerős, de ilyen megfogalmazásban még nem olvastam. Kormánytagok! Ilyen-olyan biztosok! A nagy vezér csókosai! Jegyezzétek meg! Nemsokára szükségetek lehet rá.

Reuven Rivlin eddig kiadatlan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, köztük a náci háborús bűnös Adolf Eichmann kézzel írt kegyelmi kérvényét:

“Meg kell húzni a vonalat a vezetők és azok felelőssége között, akik hozzám hasonlóan együttműködésre kényszerültek és eszközként szolgáltak a vezetők kezében… Nem voltam felelősséggel tartozó vezető, így nem is tartom magam bűnösnek.”

Halkan jegyzem meg. Ez a védekezés ott és akkor sem vált be.

 

Szerző. Juszt László, publicista és újságíró.