Juszt László: Na mi van pubi!

Itt állok teljes bizonytalanságban. Kövér viceházmester hagyott így. Nem magyarázta el, hogy miért is ér 9,6 milliót a “ficsúr” jelző, vagy főnév?
Azért vagyok bizonytalanságban, mert az értelmező szótár minimum öt jelentést ír le. Márpedig azt sem tudom, hogy Jakab képviselő melyiket kívánta éppen használni? Kövér, a vice melyikre gondolt? S szerinte melyik oly nagyon sértő, hogy többel kell büntetni, mint például az általa használt “moslékkoalíció” jelzőt?

 

Nézzük a “ficsúr” jelentéseit.:

 

1. “Piperkőc”
2. “Úri fiú”
3. “Úrfi” (fn)
4. “bájgúnár”
5. Olyan “vámpír”, aki legszívesebben szórakozóhelyeken – sztiptíz bárokban, diszkókban, mulatókban – szedi áldozatait.

 

A “piperkőc” és a “bájgúnár” jelzők – gondoljunk csak Tállai államtitkár úrra – valóban sértőek lehetnek. Mondjuk ez 10.000-et megér. Azok a cuki öltönyök, amikkel beliheg a parlamentbe, még annyit se.
Az “úrfi”-t, mint sértést vette magára a vice? Ezen elgondolkodhatunk. Hofinak volt erre is egy vicce.
Megy a Dacia az úton, találkozik a lócitrommal. Azt mondja a Dacia:
– Szia, én vagyok a román Renault, te ki vagy?
– Ha te a Renault vagy, akkor én vagyok a francia krémes!
Esetünkben, (értsd: a parlamentben) az “Úri fiú” teljesen kizárt. Hiszen a kormánypárti képviselőket “úri fiúnak” nevezni önmagában képtelenség.
Maradt a “vámpír”. Ez pedig nem sértés, hanem tényközlés. Ez a kormány több, mint 10 éve szívja az ország és polgárainak vérét.
Azt pedig csak mellékesen kérdezem: milyen alapon hoz ítéletet, az akit megsértettek, – ha megsértették? Ez csak az utcán szokás. Nem egy jogállam parlamentjében!
Nem tudom megállni. Két kiemelés a hozzászólásokból: Hogy aránylik ez a büntetés Kaleta Gábor, a pedofil 540.000 forintos büntetéséhez? A másik: a “ficsúr” szinonímája a “zsúrpubi”. Ezt Orbán használta a Parlamentben. Ha egyenlőség van, neki is jár a bünti.

 

 

szerző és forrás. Juszt László, újságíró és publicista.