Juszt László: Nocsak, repül a tolvaj briganti?

Az Európai Néppárt frakciója ott tart, hogy elszigeteli a magyar kormánypárt törvényhozóit. A rendkívüli elnökségi ülésen jóváhagyták, hogy a jövőben lehetséges lesz egy egész delegáció, és nem csupán egyes képviselők jogait felfüggeszteni. A döntést várhatóan jövő szerdán szentesítik, kétharmad kell hozzá. Ha sikerül – tekintve, hogy magyar tisztségviselők az EPP vezetőit és politikáját támadják- a 11 fideszes képviselő nagyon hamar távozhat a Néppártból, amellyel már jó ideje rossz a kapcsolata. Az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor Deutsch Gestapo- és NKVD-módszerekkel vádolta meg Webert, a frakció első emberét. Sok képviselőnek ekkor lett végleg elege a magyar provokációkból.
Az a mulatságos fejlemény sem erősítette a barátságot, hogy Trócsányi László kijelentette, hogy az Európai Bíróság előtt kell felelnie a Néppártnak, ha ezt meglépi.
Ezt érezheti Orbán is, aki már az olasz szélső jobbal, “randevúzik”. “Korunk kihívásaival szemben közös összefogásra” szólította fel Orbán az Olasz Testvéreket (FdI) Giorgia Meloni pártelnöknek címzett levelében. Ezt a jobboldali olasz párt csütörtök este hozta nyilvánosságra.
Ha még mindig lennének valakinek kétségei – Orbán most coming outolt – ez az a párt, amelyik nyíltan élteti a fasizmust és Mussolinit.

 

 

szerző. Juszt László, újságíró és publicista.