Juszt László: Orbán már megint hülyeséget ír és mond

0

Orbán már megint hülyeséget ír és beszél az ő száján!!! Ezúttal a szubszidiaritást értelmezte csúnyán félre a Néppártnak írt levelében. Szerinte “a kereszténydemokrata rajnai modell helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karol föl a Néppárt. Szubszidiaritás helyett a brüsszeli bürokrácia megerősítését és a központosítást pártolja. A keresztény inspirációkat, ha vannak is, nem képviseli nyíltan és öntudatosan”.

Miről beszél Orbán? A szubszidiaritás a modern polgári állam szerveződésének egyik fontos elve, amelyet először XI. Piusz pápa 1931-ben megjelent Quadragesimo anno kezdetű enciklikájában fogalmazott meg. Alulról felfelé építkező társadalomképet vázol fel, amely jogokat és kötelességeket ad és ró az egyénre, a közösségekre és az államra. Aktív állampolgárokat és önmagát korlátozni kész államot igényel. (!) A szubszidiáris állam nem lehet diktatúra, sem paternalista.

Akkor most lefordítom Orbánt: “A Néppárt ahelyett, hogy engem követne és paternalista, vagy diktatórius államokat támogatna, valamiféle liberális, szociális és szolidáris kereszténydemokrata államban gondolkodik. Ja! És ráadásul azt akarja, hogy én mint állam korlátozzam a tevékenységem és adjam meg a jogokat az alulról építkező közösségeknek! Hát hülyék ezek?”

Orbán már megint hülyeséget ír és beszél az ő száján!!! Ezúttal a szubszidiaritást értelmezte csúnyán félre a Néppártnak…

Gepostet von László Juszt am Dienstag, 18. Februar 2020