Kaotikus foglalkoztatási adatok kerültek nyilvánosságra

Alig csökkent az álláskeresők száma Budapesten és a központi régióban a júniusi csúcshoz képest. A legrosszabb helyzetben a fiatalok vannak.

Korai lenne még elégedetten hátradőlni, mondván jó mulatság, férfimunka volt, „megmentettük” a munkahelyeket. Ez még az országos adatokat nézve sem sikerült, régiós bontásban azonban még rosszabb a helyzet. Nem meglepő, hogy Budapest és a központi régió eddig a járvány vesztese, de hogy ez mennyire így van, azt jól mutatják a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai.

Papíron minden csudajó?

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a heti kormányinfón elmondta: már csak 20 ezer fővel kisebb a foglalkoztatotti létszám, mint a mindenkori csúcs. Tekintve, hogy a KSH 4,5 millió foglalkoztatottat tart nyilván, ez a 20 ezer szinte semmi – mondhatnánk. De ez azért nem egészen így van, és nemcsak azért, mert 20 ezer ember azért elég sok, ennyien például be se tudnának menni egyszerre a Népstadionba.

A munkaerőpiacon egyértelműen a június volt a legrosszabb hónap. Minden zárva volt, a cégek utolsó tartalékaikat élték fel. A munkanélküli ellátás akadozott, sokan hónapokat vártak a járadékukra. A kurzarbeitra jelentkező munkaadók is csak nehézségek árán tudták átverekedni magukat a bürokrácián. Aztán megindult a nyitás, jött az igazi nyár, a jó idő és az emberek letódultak a Balatonra. Vagyis a cégek elkezdték újra felvenni az embereket.

Itt tartunk most. A KSH augusztusi adatai meglepően jók, egyik hónapról a másikra 54 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Fontos azt is hozzátenni, hogy egyelőre nem tudjuk, hogy ez a növekmény tartós, vagy részben a nyári felfutás eredménye. Vagyis mindenképpen meg kell várni a következő hónap adatát.

Ha a szeptember is hasonlóan jó számokat mutat, akkor egy júliusban induló csökkenő trend figyelhető meg az adatokban, ami mindenképpen jó hír.

 

Fiatal vagy? Ja, akkor nem

Kivéve, ha az ember 15-24 éves. Még az augusztusi számok is azt mutatják, hogy a legfiatalabb korcsoportba tartozók körében nagyon magas szinten ragadt a munkanélküliség. Egyébként is ez ebben a csoportban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, jellemzően 12-13 százalék. Ez nyaranta 10 százalék közelébe csökken, vélhetően a turizmus és a vendéglátás sok fiatalt fel tud szippantani. Idén ez azonban elmaradt.

A fiatalok körében június-augusztusban 14,8 százalék volt a munkanélküliek aránya, ez 48 ezer munkanélküli fiatalt jelent. Egy évvel korábban ez csak 33,6 ezer fő volt, azaz több mint 14 ezerrel több fiatal volt munkanélküli az idén.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint is a június volt a legrosszabb hónap, akkor 376 ezer álláskeresőt tartottak nyilván – közülük majd 80 ezren tartósan álláskeresők. Egy évvel korábban 128 ezerrel kevesebbet. Valamelyest csökkent ez a szám a nyáron, így szeptemberben a szolgálat 323 ezer álláskeresőt tartott nyilván – a krízis előtt, márciusban 284 ezret. Vagyis minden oké. Sajnos nem egészen. És nem csak azért nem, mert ez a 323 ezer fő még mindig 80 ezerrel több, mint 2019 szeptemberében.

 

© Technológia: Index.hu

Budapest surranópályán

Érdemes alaposabban megnézni a régiós és megyei bontást, és máris kiderül, mi a valódi gond. Az országos adatok szerint az álláskeresők száma júniusban 32 százalékkal haladta meg a márciusi adatot, szeptemberben pedig már csak 14 százalékkal volt magasabb ez az érték, mint a márciusi. Ehhez képest Budapesten több mint másfélszer annyi álláskereső van még mindig, mint márciusban. Júniusban a növekedés meghaladta a 70 százalékot, több mint 60 ezer főt számlált az NFSZ.

Ez szeptemberben már „csak” 56,6 ezer volt – a márciusi 35 ezerhez képest.

A Balaton megmentette Veszprém és Somogy-megyét, legalábbis az adatok szerint Veszprém-megyében az országos átlag szerint alakult a szeptemberi adat, Somogy pedig még jobban is teljesített. Budapestet és a központi régiót azonban nem volt aki megmentse.