Kaotikus szabályozás lép életbe augusztus 1-től a koronavírus tesztelésben

0

Kaotikus szabályozás lép életbe augusztus 1-től a koronavírus tesztelésben – tudta meg a Portfolio.

Szombattól módosulnak a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt, sárga vagy piros kategóriába sorolt országokból hazatérőkre vonatkozó szabályok: az állam nem állja tovább a visszaérkezők tesztjeinek költségét.

 

Népszava szerint, a szabályozás kaotikus, mivel a háziorvosok – akik ezek után már nem kérhetik a teszt elvégzését a mentőszolgálattól – nem tudják, mely kórházakban van megfelelő felszerelés a teszt elvégzésére. Ők a kormányhivataltól kapott levélből értesültek arról, hogy szombattól változik a rendszer.  Azt előírták számukra, hogy tájékoztassák a beteget arról, hol végeztetheti el a vizsgálatot, de erről ők nem kaptak tájékoztatást. Annyi biztos, hogy a háziorvos kizárólag a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseinek rendelhet állami költségen PCR-vizsgálatot.

A vizsgálat árát maga az intézmény határozhatja meg. Azaz ahány kórház, annyiféle lehet majd a díjszabás is. Az állami laborokkal kapcsolatban állók 32-38 ezer forintot kérnének a betegektől, míg azok, amelyek a tesztelést a piacon vásárolják meg, elkérhetnek egy leletért 40-50 ezer forintot is.

A lap szerint, az is tisztázatlan, hogy a karanténra kötelezettektől hol – a lakásukon vagy az egészségügyi intézményben – kell majd mintát venni. Továbbá erősen kérdéses – már csak a határidők miatt is –, hogy megéri-e igénybe venni az önfinanszírozott szabadulás lehetőségét, hiszen a legtöbb helyen 48 órás határidővel vállalják a vizsgálatot. Azaz a legszerencsésebb esetben is csaknem egy hét már el is telik, mire valaki ennyi pénzért szabadulhat a két hetes karanténból.