Karácsony Gergely eddig elveri a Fideszt!

0

Tízmilliárdos támogatást kap a fővárosi járóbeteg-ellátás, ígérte Fürjes Balázs államtitkár.

A nemzeti kukaholding kifizetéseiről továbbra sincs megegyezés.

Közleményben számolt be a Karácsony Gergely főpolgármesterrel folytatott tárgyalások eredményeiről Fürjes Balázs – írja az MTI.

A budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár felidézte, pénteken Gulyás Gergely kancelláriaminiszter társaságában ültek le egyeztetni Karácsonnyal, és néhány területen már történt előrelépés:

Fürjes szerint rögzítették a legfontosabb közös célt:

ha szükséges, a beutaló kiállítása után hét napon belül legyen meg a CT vagy MR vizsgálat minden esetben, a vizsgálat után három napon belül pedig legyen vizsgálati végeredmény, diagnózis.

Fürjes szerint a kormány száz százalékban biztosítja az ehhez szükséges kétmilliárdos költségvetési támogatást.

Megegyeztek abban is, hogy a kormány a központi költségvetésből idén összesen 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek járóbeteg ellátási szolgáltatását, vizsgálatokat, gépek, eszközök beszerzését, rendelők építését, felújítását.

A szemétszállítás ügyében azonban közel sincs egyetértés a kormány és a főváros képviselői között: az államtitkár szerint ők a főpolgármester értésére adták, hogy ragaszkodnak a nemzeti kukaholdinghoz, aminek álláspontjuk szerint nincs tartozása a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. felé. Szerintük az FKF az utolsó 2019-es számlát még nem nyújtotta be, így a kukaholdingnak nincs jogszerű lehetősége fizetni a fővárosi cég felé.

Ez az, amiben Karácsony Gergely másként gondolkodik: a Népszavának elmondta, az FKF esetében volt egy megállapodás a díjról, amit most a kukaholding vezetője lejártnak tekint – kifizetés nélkül viszont napokon belül nulla forint marad a fővárosi hulladékszállító vállalat számláján.

Ezért a főváros azzal próbál alkuhelyzetet próbál teremteni, amivel csak tud. Karácsony hangsúlyozta:

ő nem az a főpolgármester lesz, aki alatt megszűnt a szemétszállítás Budapesten azért, mert az állami cég nem fizeti ki azt, ami jár.

A Karácsony Gergellyel készített szombati interjúnkat ide kattintva olvashatja el.