Karácsony Gergely: Elrendelem a Margitsziget és az Óbudai sziget lezárását

0

Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást, és speciális lehetőséget adnak a polgármestereknek: hétfő éjfélig a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak és vezethetnek be.

A polgármesterek el is kezdtek reagálni a bejelentésre, ezekről itt írtunk. Karácsony Gergely először úgy reagált, egyelőre nem tudják, jogilag egészen pontosan milyen lehetőségeik is lesznek, végül este 10-kor egy közleményben jelezte, hogy bár a kormányrendelet még nem jelent meg, mégis döntött néhány dologról.

A közleményben az áll:

“Bár még mindig nem jelent meg a kormányrendelet, amely értelmezi a miniszterelnök szavait, hogy milyen többletjogosítványokat kapnak a polgármesterek, az idő sürget. A húsvéti hosszú hétvége órákon belül elkezdődik.

A budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg,

ELRENDELEM PÉNTEKTŐL HÉTFŐIG, REGGEL 8-TÓL HÉTFŐ ESTIG MINDEN NAP REGGEL 8 ÉS ESTE 10 ÓRA KÖZÖTT A MARGITSZIGET, AZ ÓBUDAI SZIGET ÉS A RÓMAI-PART LEZÁRÁSÁT.

 

Terdik Tamást, Budapest rendőrfőkapitányát arra kértem, a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésemnek. Utasítottam Handl Tamást, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy munkatársaival mindenben legyen a BRFK segítségére. Egyben

UTASÍTOTTAM A BKK-T, HOGY ERRE A NÉGY NAPRA FÜGGESSZE FEL A 26-OS BUSZ KÖZLEKEDÉSÉT, VALAMINT A JELZETT IDŐSZAKBAN NE ÁLLJON MEG A 4-ES ÉS A 6-OS VILLAMOS A MARGITSZIGETNÉL.”

 

A főpolgármester hozzáteszi, hogy tisztában van vele, hogy “a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget”, ám a járvány terjedésének megfékezése most a fontos, és ehhez nehéz döntéseket is meg kell hozni.

Via. MTI