Karácsony Gergely: én tükörbe tudok nézni

Nagyvadnak számítok a Fidesz háborús logikájában és az, hogy nem én lettem az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, az nekik komoly probléma – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Karácsony Gergely főpolgármester. Miközben készültek arra, hogy hogyan kell engem letakarítani a színről, hirtelen rájöttek, egy másik céltáblát kellene lövöldözni – tette hozzá.

A főpolgármester és pártvezető

Csapatjátékos vagyok, saját sikeremnek nem tekintek semmit. Úgy vagyok vele, ha valami rossz, arról én tehetek, ha valami jó, akkor remélem, hogy volt hozzá közöm – kezdte a 2021-re visszaemlékező beszélgetést.

„Két dolgot emelnék ki, egyiket, mint főpolgármester, másikat, mint ellenzéki politikus és pártvezető. Az egyik, hogy az előválasztást az ellenzék meg tudta szervezni, és 850 ezer ember részt vett rajta. Bennem is rengeteg kétely volt, amikor első nap fejre állt az informatika, akkor én is aggódtam, de a rengeteg munkával, amit a pártok és a civilek ebbe beleraktak meg tudtuk csinálni. Kicsit kimozdult a politika a saját berögzült köreiből. Amikor jön egy miniszterelnök-jelölt, tényleg a semmiből, Hódmezővásárhelyről, megjelenik pártháttér nélkül, akkor a kampány kicsit belassul. Olyan időszakban vagyunk, amikor próbáljuk ezt az új kampányt felépíteni.”

„Én ezt óriási sikernek gondolom.”

Már 2011 nyarán elkezdtem mondani, ha nincs teljes ellenzéki egység, a Fidesz addig marad, amíg akar. Akkor nem volt népszerű javaslat, a pártok részéről egyáltalán nem. Ilyen választási rendszerben nem lehet máshogy küzdeni – emlékezett vissza a kezdetekre.

„Részben azért is, hogy ez az egység létre tudjon jönni, azon is elkezdtem gondolkodni: mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez valahogy szervesüljön azokkal a civil kezdeményezésekkel, azzal a választói akarattal, ami a Fidesz politikájával szemben egyre erőteljesebben megmutatta az arcát, csak pont nem a parlementi mandátumokban.”

Nagyjából 2015-2016-ra az előválasztás mögé a Párbeszéd elsőként állt be, de valószínűleg a végső sikerhez kellett a budapesti előválasztás és az önkormányzati győzelem – folytatta Karácsony Gergely.

„A pártok megtapasztalták azt, hogyha összeállnak, akkor meglepő helyeken lehet választást nyerni. Ez a siker vitt minket tovább, és az, hogy az előválasztást meg tudtuk szervezni. Ezen annyi szavazó részt vett, hogy minden gond nélkül le tudtuk bonyolítani. Nem vesztünk annyira össze, csak amennyi ebben benne volt és most van egy ellenzéki egység, ez egy óriási teljesítmény.”

A főpolgármester beszélt a személyes részvételéről is.

„Én az előválasztáson elindultam azzal a hittel, hogy azt meg fogom nyerni. A választók azonban máshogy döntöttek és én is egy picit máshogy döntöttem, hiszen én magam léptem vissza a második forduló előtt. Láttam, hogy az előválasztásnak az a funkciója, hogy kinyitja a politizálás ajtaját.”

Mint mondta, fontos döntés volt a visszalépés, bár benne is vegyes érzelmek voltak.

„Egy szerda este volt az utolsó tárgyalásom Márki-Zay Péterrel, aki ugyanúgy megváltoztatta a döntését, mint én, mert ő korábban azt mondta, hogy vissza fog lépni, de azon a szerda estén közölte: még sem fog. Erre kellett aludnom egyet és eldöntöttem, hogy ebben a helyzetben az a legjobb, ha visszalépek.”

A politológus

10 évvel ezelőtt a nyugdíjasok baloldali szavazók voltak, ma Orbán Viktor legnagyobb támogatottsága a vidéki nyugdíjasok körében van – kezdte értékelését a szavazótáborok kialakulásáról Karácsony Gergely.

„Az egész világon az a képlet alakult ki Amerikától Lengyelországon át Magyarországig, hogy a fiatalok, a képzettek, a nagyvárosiak a progresszív politikát támogatják, az alacsony képzettségűek, idősebbek, kistelepülésen élők pedig a jobboldali, populista politikát.”

„Én ezt úgy élem meg, hogy a Fidesz-vezérkar tagjai, szinte mindannyian kistelepülési háttérből Budapestre érkező értelmiségiek voltak, akik úgy érezték, hogy ez a közeg nem fogadja be őket. Én is vidékről jöttem, de nem hoztam magammal ezt a frusztrációt, ami náluk még mindig működik. Valahogy mégiscsak úgy gondolják, hogy ez nem az igazi otthonuk. Mintha Budapest egy fekete lyuk lenne Magyarország térképén. Csak éppen az a helyzet, hogy azok az emberek, akik a Fideszre szavaznak, paradox módon ennek a rendszernek a károsultjai. Ez a kormány a gazdagoknak a kedvez, az egykulcsos adóval, a CSOK-kal, az autóvásárlási kedvezménnyel. De valahogy elválik egymástól ez a két dolog. Ez a politika arról szól, hogy tele vagyunk szorongásokkal, félelmekkel, a világ egy ismeretlen hely számunkra és szeretnénk egyszerű válaszokat kapni bonyolult kérdésekre. Ebből épül ez a politika.”

„Én mélyen meg vagyok győződve arról, hogy Budapest és vidék egy nemzet.”

A nagyvad

A „katyvasz-hangulat”, pont ennek a politikának a része, hogy megpróbálják az embereket elbizonytalanítani fakenews-okkal, félinformációkkal – jellemezte a helyzetet a főpolgármester.

„Mondhatnám, hogy büszke vagyok. Két éve vagyok főpolgármester. Miközben sokmilliárd közpénzt költünk el, nem sikerült találni semmit velünk szemben. Ehhez képest csinálnak egy olyan álbotrányt egy olyan vagyon értékesítéséről, ami nem történt meg. Ha kinézek a Városház utcai irodám ablakán, akkor szemben van egy üzlethelyiség, amit tavaly december 24. és 31. között adott el az V. kerületi önkormányzat, veszélyhelyzeti időszakban, polgármesteri döntéssel és a vevő, aki most előzetesben van, az a Végrehajtói Kamara elnöke. Ő vette meg az ingatlant olyan négyzetméter áron, amennyiért egy panelt lehet venni Budapesten.”

„A Városháza, ami nem kelt el, arról van vizsgálóbizottság. Erről nincs.”

2021 megy

2021 nálam pozitív tartományban van, azzal együtt, hogy a negatív oldal is nagyon nagy – értékelt Karácsony Gergely.

„Rengeteg kihívással kellett szembenéznünk az előválasztás mellett. Ez a város pénzügyileg ki van zsigerelve, a bevételeink 40 százalékát elvették, de azért ez a város mégiscsak lélegzik, működik, felújítjuk a Lánchidat, a Blaha Lujza teret, tele vagyunk olyan fejlesztésekkel, amelyek értelmes módon segítik az élhetőséget.”

„Ez a része nekem pozitív, úgy, hogy a negatív oldalon részben nekem is meg kellett élnem sok személyes támadást, sok belső dilemmát, de – és ez a legfontosabb -, én tudok tükörbe nézni.”

Több mint 10 éve vagyok politikus és két éve főpolgármester, nem vagyok hibátlan, ezeket úgyis felsorolják mások, de amikor reggel tükörbe nézek, látom, kicsit fáradtabb vagyok, mint kellene, látom a ráncokat és az ősz hajszálakat, de minden egyes porcikámmal azon dolgozom, hogy ez az ország jobb hely legyen – fogalmazott a főpolgármester.

2022 jön

Az, hogy ezt a kormányt le kell váltani ez csak eszköz, nem a cél. Amikor a célt nézem, hogy hogyan lesz ez az ország jobb, akkor én is tele vagyok szorongással – beszélt a következő év nagy kihívásáról, a kormányváltás lehetőségéről.

„Ennek a rezsimnek az erkölcsi züllöttsége, ami pontosan a Völner-ügy kapcsán látszik. Emberek milliókat, százmilliókat kerestek azon, hogy más embereket kilakoltattak, ennél erkölcstelenebb dolgokat el sem tudok képzelni. De amilyen züllött és romlott ez az elit, olyan mértékben volt képes mégis emberek millióit maga mögé állítani azzal, hogy megtalálta a fájó pontokat és azokat nyomogatja folyton.”

„Az emberek tele vannak kételyekkel, frusztráltsággal, kérdésekkel a jövőt illetően és olyan korban élünk, amikor tele van a világunk szorongató dolgokkal, ebből az egyik a járvány, a másik a klímaváltozás. Sokkal kevésbé tervezhető az életünk, mint ötven évvel ezelőtt, ez egy bizonytalan világ, nagyon sok ember érzelmileg nincs jó állapotban.”

Karácsony Gergely szerint nagyon-nagyon bölcsnek kell majd lennie a következő kormánynak, a következő parlamenti többségnek, hogy ezt a sok bajt, ezek közül elsősorban ezt a rossz hangulatot, ami a társadalomban van, hogyan fogja kezelni.

„Ha viszont ezt kezelni tudja, akkor az örökség összes többi részével meg lehet küzdeni és ha ez az ország kicsit fellélegzik, jobb hangulat lesz, ahol nem egy belső háborús pszichózis határozza meg a döntéseinket, akkor azt gondolom, hogy minden más problémát is meg lehet oldani” – nyilatkozta a KlikkTV-nek Karácsony Gergely főpolgármester.

https://klikkfm.hu/podcast/93/karacsony-gergely-en-tukorbe-tudok-nezni?fbclid=IwAR05gYLBECDseYdXN82d1qMBuYHIXpmX1YzWg1c6njWCndCdPAuuqq2kxjE