Karácsony Gergely: “itt valami nagyon nem stimmel!”

0

Nagyon jó lenne megismerni a miniszterelnök zakóját rángató tudósok elemzéseit, amelyek csak a kormánytól tudhatók meg,

Mert, azt hiszem, itt valami nagyon nem stimmel.

– közölte Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében.

A főpolgármester szerint ugyanis nem nőtt látványosan a fertőzések száma a tömeges tesztelés elindulásával, ami azt jelenti, hogy

„a lakosság átfertőződöttsége alacsony szintű lehet. Tudjuk azt is, hogy a kórházi ellátásban dolgozók átfertőződöttsége viszont brutálisan magas, hiszen az összes fertőzött 15 százalékát ők adják, legutóbb a tatabányai kórházból ismerhettünk meg meglehetősen drámai számokat.”

Ebből következik, hogy Magyarországon a kórházakban, idősotthonokban, szociális intézményekben terjed főként a vírus.

„…százával kerültek ki kórházakból, kezelésekről olyan lakók, ellátottak, akik „behozták” a falak közé a vírust.

Éppen ezért mondom hetek óta: óriási felelőtlenség, hogy a kormányhivatal márciusban még megtiltotta és „felesleges költségnek” minősítette a kórházból áthelyezett betegek szűrését”

– írta a főpolgármester, aki egyetértett a kormányfővel abban, hogy Budapesten is csak nagyon óvatosan lehet majd lazítani, ám ehhez több adatot kellene megosztania a kormánynak a nyilvánossággal.

„Ezt remélve kértem tegnap, hogy a kormány küldje meg és/vagy hozza nyilvánosságra a Budapestre vonatkozó adatokat. Ezeket az adatokat eddig nem ismerhette senki a kormányon kívül. Pedig nagy szükség lenne rájuk.”

A főváros elindította a Budapest Restart programot, amely a tömeges tesztelésre, az ebből kinyerhető tények nyilvánosságára, a hazai és nemzetközi adatok, tapasztalatok elemzésére épül – feltéve, ha a kormány is megosztja az adatokat.

Ebből kiderülne, hogy mivel járt,

  • hogy a kormány megmagyarázhatatlanul nagy arányban küldte haza a kórházakból a betegeket.
  • Lehet, hogy ennek a lépésnek köze van a kórházi koronavírus-fertőzésekhez? Hiszen, ha a fertőzöttek 15 százaléka kórházi dolgozó, akkor jó esély van arra, hogy ennél is nagyobb azoknak a száma, akik betegként a kórházban kapták el a fertőzést. Azokban a kórházakban, amelyekben az elmúlt években több száz ember halt meg kórházi fertőzés miatt.

– írta a főpolgármester, aki szerint

„A kormány bizonyára tudja, hogy a megbetegedések mekkora része alakult ki a kórházakban. Remélem, ezt az adatot is megismerhetjük egyszer. Mert az ország és Budapest újranyitása szempontjából nagyon fontos lenne tudnunk, igaz-e amit az eddigi információkból ki lehet olvasni: a magyarországi koronavírus-járvány leginkább és elsősorban a kórházakban és a kórházakból terjed.”