Karácsony Gergely: Minden budapesti játszóteret lezárunk a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében

0

Minden játszóteret bezárnak Budapesten – jelentette be Karácsony Gergely keddi online tájékoztatóján. A főpolgármester szerint azért hozták meg ezt a döntést, mert a játékok kiváló terjedést biztosíthatnak a koronavírusnak vírusnak.

A fővárosban megszüntették az első ajtós felszállást, valamint kordonokat húztak fel a buszokon és a trolikon. Arra kérnek mindenkit, hogy senki se üljön a kordonok mögé, ezzel szeretnék védeni a sofőröket, akik jelen helyzetben különösen fontosak a város működőképessége szempontjából.

A BKK és a BKV járatai csütörtöktől nyári szünidei menetrendre állnak át, mivel egyébként is azt látják, hogy jelentősen csökkent az utasszám a tömegközlekedésen.

Online regisztrációval könnyítik és havi száz forintra csökkentették a Bubik használatának díját – folytatta a főpolgármester.

A kerületekkel egyeztettek a budapesti parkolásról, és arra jutottak, hogy káoszhoz vezetne, ha ingyenessé tennék, ráadásul ez nem is lenne hatékony védekezés a járvány ellen.

A kerületi vezetőkkel egyeztetve az a benyomás, hogy nem elégséges az információáramlás a központi kormányzat felől. Nem tudok megnyugtató választ adni azokra a kérdésekre, hogy kapnak-e védőfelszerelést a kerületekben dolgozó szociális- és egészségügyi dolgozók – mondta Karácsony.

A főpolgármester szerint Budapest továbbra is működik, emiatt köszönetet mondott a várost működtető dolgozóknak. Karácsony arról is beszélt, hogy az egészségügy alulfinanszírozott és gyenge lábakon áll, az egyéni felelősségvállalás (kézmosás, 2 méteren belüli közelség elhagyása) segíthet.

Gy. Németh Erzsébet szerint minden kerületben kialakítanak egy olyan konyhát, ahol a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkezhetnek majd. Ezzel kapcsolatban az iskolaigazgatókat kell keresniük a szülőknek.

A főváros tovább 30 autót kiutal a kerületeknek szociális gondozás céljából.

(MTI)