Karácsony Gergely rendkívüli tájékoztatása

Csütörtökön jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a járvány elleni védekezés erősítése érdekében  szeptember 14-re összehívja a fővárosi közgyűlést. A napirenden szerepelni fog a maszkviselési szabályok szigorítása is. A javaslatok pontos szövegéről pénteken közleményt adtak ki, ezek szerint, ha hétfőn megszavazzák az új szabályozást, akkor már szeptember 18-tól:

  • a mozikban és színházakban, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, továbbá a piacokon, boltokban, a társasházi közgyűléseken is kötelező lenne az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata,
  • ha ezekben az intézményekben, helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható,
  • a tulajdonos pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat,
  • a közigazgatási bírságot Budapest főjegyzője bejelentés és ellenőrzés alapján, a helyszíni bírságot a közterületfelügyelet munkatársai szabhatnák ki.

A közleményben emlékeztettek, hogy a BKK járatain már most is 8000 forintra, azaz a pótdíj mértékére büntethető az utas, aki nem visel orrot és szájat eltakaró maszkot vagy sálat utazás közben, illetve az ellenőrök le is szállíthatják.