Kásler megmagyarázta miért dobták ki a betegeket a kórházakból!

0

Az ágyfelszabadításról, az egészségügyi szolgáltatások visszaállításáról érdeklődött Kásler Miklós miniszternél Borbély Ildikó, az MSZP képviselője a parlamentben hétfőn, írja a Magyar Narancs.

Meglepő módon – ugyanis a tárcavezető a járvány begyűrűzése óta feltűnően keveset szerepel, eltűnt a nyilvánosság elől – az emberi errőforrások minisztere vállalta, hogy személyesen válaszol az ellenzéki képviselő kérdéseire.

Kásler válaszában kifejtette: az aktív ágyakat megfelelő ütemben, szakmai érvek alapján alakították át. Mivel a járványgörbe rendkívül kedvezően alakul, 4-5 ütemben tervezik helyreállítani az egészségügyi ellátást.

Amikor az ágyfelszabadításról döntöttek, akkor az ágyak 34 százaléka volt üres, április közepéig 58 ezret szabadítottak fel. Először úgy látták, hogy 60 ezer ágyra van szükség, a kiürítésre március 6-7-től számítva egy hónap állt rendelkezésre. Végül a kormány úgy döntött, hogy csak 50 ezer ágy felszabadítására van szükség, a betegek elbocsátása normális rendnek megfelelően történt a miniszter szerint – bár ezt az eü-dolgozók és a betegek sem így látták.

Borbély Ildikó figyelmeztette Káslert, hogy amíg a kezdeti ágyszámot százalékban, addig a végső ágyszámot darabszámban adta meg. A kórházak Nagypénteken kapták meg az utasítást, és 4 napjuk volt, hogy a hatvan százalékot elérjék. Megkérdezte, hogy miért van szükség 4 ütemre, és ez hány munkanapot vesz igénybe? „Hány ember fog még meghalni?” – kérdezte.

Kásler szerint a halálozások száma nyilvános adat. Szerinte az év érintett időszakában a halálozás alacsonyabb volt, mint hosszú éveken keresztül. (A KSH még nem közölte a járvány berobbanása utáni adatsort, így csak januári és februári számok állnak rendelkezésre, azok valóban csökkenést mutatnak, de a Budapesti Temetkezési Intézet márciusi számai sem kiugróak – a szerk.)

Azért van 4-5 ütemre szükség a miniszter szerint, mert senki nem garantálja, hogy a járványgörbe nem változik meg. Nem tudja, hogy hány beteg halt meg az említett okokból, de azt hozzátette, egyetlen beteg sem halt meg az Országos Orvosi Rehabitilációs Intézetben (OORI) – ahonnan korábban Cserháti Péter igazgatót menesztették, mert nem tett eleget a miniszter kérésének –, viszont a Pesti úti idősek otthonában vannak halálesetek.