Kásler Miklós: Elindult pár napja az ötödik hullám idehaza, napi 13 ezer fertőzött és 200 halott is lehet

Elkezdődött Magyarországon az ötödik hullám, és amennyiben nem nő jelentősen az átoltottság, akár naponta 13 ezer fertőzöttje és kétszáz halottja is lehet a járványnak idehaza – erről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszélt az InfoRádiónak adott interjújában.

A miniszter elmondta, hogy az omikron okozta hullám január 1-je és május 1-je között várható; a járványhullám csúcsán pedig még a 13 ezret is meghaladhatja a fertőzöttek száma, a napi kórházi betegszám elérheti a kilencezret. Kásler Miklós hangsúlyozta ugyanakkor: ezek a számok akkor lehetnek, ha nem jön egy újabb mutáns, illetve nem nő az átoltottság. A miniszter az omikron-variánsról elmondta, hogy esetében számos mutáció figyelhető meg, csak a tüskefehérjét illetően 32-t írnak le, ami azt jelenti, hogy rendkívül módon megváltozott az eredeti koronavírus.

Ami az omikronra teljes mértékben jellemző, hogy a duplázódási idő két-három nap a legtöbb irodalmi adat alapján, illetve az is, hogy rendkívül gyors a terjedése, de emellett a fertőzés dinamikája is rendkívüli

– emelte ki, hozzátéve, hogy arra vonatkozóan megoszlanak a vélemények, hogy a panaszok és tünetek enyhébbek-e, mint a delta-variáns esetében voltak. Az adatok többsége egyelőre azt mutatja, hogy enyhébb lefolyással jár, és különösen az oltottak esetében összehasonlíthatatlanul könnyebb a betegség lefolyása, valamint lényegesen kevesebb az elveszített ember – véli az Emmi minisztere. Felidézte, hogy az omikront november végén fedezték fel, az azóta eltelt 5-6 hét alatt pedig gyakorlatilag egész Európában, az Egyesült Államokban, Indiában és Izraelben teljesen kiszorította a delta-variánst.

Az itthoni helyzetről itt jegyezte meg, hogy az ötödik hullám már elkezdődött, és egészen májusig tarthat. Meglátása szerint az egészségügyi ellátórendszer ugyanakkor bírja, sőt: ennél nagyobb terhelést is kibírt már. Hozzátette: Magyarországon soha nem fordultak elő olyan esetek, mint például Lombardiában, New Yorkban, vagy legutóbb Németországban, hogy átmenetileg megszüntették a daganatos betegek ellátását.

És majdnem teljes biztonsággal mondom, hogy ez nem is fog előfordulni

– tette hozzá a miniszter, aki az interjúban méltatta az oltási programot, felidézte a korábbi járványhullámokban tett intézkedéseket, Magyarország vakcinabeszerzését, továbbá a hazai kutatási eredményeket. A magyar kutatások apropóján hozzátette:

A járvány lefolyását, illetve a végkifejletet rendkívüli mód befolyásolta nemcsak az életkor, hanem a társbetegségek jelenléte is. Erre vonatkozóan is van egy magyar kutatás, aminek az a végeredménye, hogy a diabétesz, a hipertónia, a szívelégtelenség, az infarktus, a krónikus tüdőbetegségek a fertőzési rátát nem befolyásolják lényegesen, de a halálozás rizikóját négyszeresére növelik. A diabétesz esetében különösen érdekes és furcsa egyúttal, hogy az időseknél ez a rizikó „csak” másfél-kétszeres, a fiatalabb korosztályok cukorbetegei esetében azonban akár 15-16-szoros is lehet.

A teljes interjú ide kattintva olvasható és hallgatható meg.

 

Kásler Miklós, EMMI miniszter