Kásler Miklós elismerte, hogy az ország helyzete kritikus

A kormány közeli Magyar Nemzetnek adott interjút Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta: a november 14-én meghozott szigorító intézkedések hatására a járvány lecsengő fázisba került. Már látták a végét, elérhető közelségbe kerültek a vakcinák, azonban megjelent az angliai, majd a dél-afrikai mutáció.

A helyzet kritikussá vált: rendkívül gyorsan emelkednek a számok, nagyobb mértékben, mint a járvány első vagy második hulláma idején, a fertőzöttek korcsoportmegoszlása eltolódott a fiatalabbak felé, illetve súlyosabbá vált a betegség lefolyása

– fogalmazott. Hozzátette: az oltások száma emelkedik, ám ahhoz még időre van szükség, hogy a védőoltások meg tudják akadályozni a koronavírus terjedését. Ezért most az emberek közti kontaktusok számának csökkentése volt indokolt.

Kásler szerint a „rendelkezésre álló öt vakcinával Magyarország várhatóan az európai országok között az átoltottság tekintetében minden héten nagyobb és nagyobb előnyt szerez majd”.

A beszélgetésben nem került szóba az oltási rendszer pénteki összeomlása, illetve az, hogy elmarad a hétvégére tervezett tömeges oltás.