Kásler növekvő létszámmal dicsekszik, de a Balatonnál már volt olyan, hogy nem jutott orvos az elütött gyereknek!

Valószínűleg nem nőtt annyival az egészségügyben dolgozók száma, mint amennyit Kásler miniszter állít. A hezitáló orvosokon továbbra is nagy a nyomás a szolgálati jogviszony miatt, a szakdolgozói kamara pedig éppen ez ellen hívott össze tüntetést szombatra. Számukra ugyanis nem béremelést hozott a törvény, hanem kiszolgáltatott helyzetet. Többek fizetése még csökkent is.
Az ellenzék azt jósolta, hogy ezrével hagyják el az egészségügyet a nővérek és az orvosok is. „Most azt tapasztaljuk a számok nyelvén, hogy ezrével jönnek vissza” – büszkélkedett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Azt azonban nem tette hozzá, honnan veszi ezt. A járványhelyzetre hivatkozva hozott tucatnyi rendelkezés, például a felmondási tilalom, az átvezényelhetőség vagy a hirtelenjében megszüntetett közalkalmazottit felváltó egészségügyi szolgálati jogviszony, a megemelt orvosi alapbérek, a hálapénz tilalma együtt és egyenként is jelentős hatással lehettek a létszámra.
Az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (Okfő) tartozó humánerőforrás-fejlesztési igazgatóság feltehetően rendelkezik pontos adatokkal, hiszen az intézményektől a járvány csúcsain naponta két-háromszor is jelentést kértek, most pedig hetente egyszer. A nyilvánosság számára azonban a legfrissebb éves beszámoló, miniszteri ellenjegyzéssel, 2018-ról szól. Néhány évvel ezelőtt legalább még a külföldi munkavállalási szándékról szóló „migrációs” statisztikákat félévente frissítették, de ebben is elakadtak 2018 első felénél.