Káslerék újabb hatalmas pofonnal “jutalmazták” az ápolókat

Az ápolóknak beígért 30 százalékos béremelés elmaradt. Mindössze 9 százalékot kaptak az agyonhajszolt ápolók és nővérek.

Míg a fideszes miniszterek, államtitkárok, csicskák bére folyamatosan emelkedik, addig az egészségügyi dolgozók között vannak olyanok, akik a garantál bérminimumot viszik csak haza.

Tragikus a helyzet a magyar egészségügyben

Orbánék 12 év alatt teljesen tönkrevágták a hazai egészségügyi rendszert. Bár némely vidéki városban felújították, vagy kifestették a kórházakat, de az ellátás ezekben is csak döcög. Hogy miért? Mert elképesztő szakemberhiánnyal küzd az ágazat. 

A világjárvány alatt a kormány röghöz próbálta kötni az egészségügyi dolgozókat, de ez sem akadályozott meg akkor 5500 egészségügyi dolgozót, hogy elhagyja a pályát. Vagy legalábbis a lélekölő, túlhajszoló, megbecsülést nem adó állami egészségügyi rendszert.

A vészhelyzet feloldásakor további ápolók, nővérek, orvosok, beteghordók mondtak fel. A kötelező oltás miatt szintén közel 2500 dolgozó hagyja majd el az ágazatot.

Mit tesz a kormány, hogy megmentse a betegeket? Semmit! Pedig az egyértelmű, hogy a nővérhiány, orvoshiány előbb vagy utóbb betegek halálát jelentheti majd.

Kásler béremelést ígért az ápolóknak, de végül ennek csak töredékét kapták meg. Az orvosok bérén emeltek ugyan valamennyit. Ám ennek is csak annyi haszna volt, hogy elmérgesítette az orvosok és az ápolók közti amúgy is feszült hangulatot. 

Hiszen ki ne lenne feszült, ha úgy kell dolgoznia egy egészségügyi intézményben, hogy lehullik a vakolat, vagy penészedik a mennyezet, vagy beázik a tetőszerkezet. Ki ne lenne elkeseredett, ha többműszakos munkával sem tudna annyit keresni, hogy biztonságban tudja a gyerekeit? Ki ne lenne feszült, ha folyamatosan magyarázkodni kell a hozzátartozóknak mitől is mennek nehézkesen a dolgok a kórházban?

A négylépcsős béremelést három éve hirdette meg az Orbán-kormány, bár már akkor is elvoltak késve vele. Csakhogy utólag derült ki, hogy az akkor közölt százalékokat mindig az eredeti, 2018-as alaphoz kell viszonyítani.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a24.hu-nak elmondta, hogy a kezdő ápolói fizetés pedig továbbra is alig fogja meghaladni a bérminimumot.

A szakember szerint ez nagyon kevés lesz ahhoz, hogy a fiatalok ezt a pályát válasszák, valamint, hogy a mostani dolgozók maradjanak az állami intézményekben.

Mi egy dolgot tehetünk az egészségünkért, mégpedig azt, hogy 2022-ben minél többen elmegyünk szavazni, és elkergetjük ezt a nemtörődöm bandát.

Orbánéknak fontosabb a foci, a vadászat, a haverok, és persze a pénz, mint a mi egészségünk.