Kata-törvény: Felszabadult az Erzsébet híd, a tüntetők a Margit hídhoz mennek

Ahogy az várható volt, kedden kivételes eljárás keretében elfogadta az Országgyűlés a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvénymódosítást, amit a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be. A parlamenten kívül eközben tüntetés szerveződött.

A reggel még csak tervezetként létező kata-módosítás ellen a tiltakozók kedd délelőtt 10 órára tüntetést szerveztek a Parlament elé, a Kossuth Lajos térre.

Majd blokkolták a Margi és az Erzsébet hidat.

Az események közben csendesedtek délutánra, a Margit híd az egyetlen jelentősebb helyszín, ahol gyülekeznek a demonstrálók.

Bulihangulat van a Margit hídnál, a tüntetők piknikeznek, beszélgetnek, lazulnak. Szól a zene, pár százan lehetnek.

Szivárognak el az emberek a Margit híd pesti hídfőjének lábától, az követően, hogy megszületett a parlamenti döntés a katáról, jelentette tudósítónk fél négykor. Néha elhangzik egy egy megafonos beszéd, a jelenlévők egymással beszélgetnek, az úttesten ülnek, nyugalom van. Egy villamos továbbra is be van ragadva a demonstráció miatt a Jászai Mari téren. A híd továbbra is el van zárva az autóforgalom elől.

Közben megszólalt a főpolgármester

Karácsony Gergely, Budapest polgármestere 13.05-kor Facebook-oldalán azt írta, megérti a tüntetők dühét. „A kormány – minden ígéretét megszegve – statáriálisan, egy nap alatt, érdemi felkészülési idő nélkül akarja átalakítani a mikrovállalkozók legnépszerűbb adózási formáját. Brutális adóemelés ez: adóév közben többszázezer embernek emelkedik ötszörösére az adóterhe, miközben persze a Fidesz oligarchiái továbbra is extraprofitot zsebelhetnek be a kaszinóikból” – fogalmazott bejegyzésében.

Hozzátette: az érthető és indokolt tiltakozás miatt Budapest közlekedése az elmúlt órákban jelentősen lelassult, de mindent megtesznek azért, hogy a szabad politikai véleménynyilvánítás az elkerülhetetlennél nagyobb fennakadást ne okozzon a városban. Végül megköszönte a fővárosiak türelmét.