Katasztrófavédelem: árvíz várható több magyarországi folyón!

Készültség lép életbe.

0

Jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajor és osztrák területein, valamint a Dráva-Mura és a Rába vízrendszerén, ami érinti a folyók magyarországi szakaszait is – közölte szerdán az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelem.

A Duna alsó-ausztriai szakaszán szerda reggel tetőzött a Traun-Enns vízgyűjtők árhulláma. Az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli előrejelzése szerint

A FOLYÓ MAGYARORSZÁGI SZAKASZÁN LEVONULÓ ÁRHULLÁM NAGYBAJCSNÁL CSÜTÖRTÖKÖN, A MÁSODFOKÚ SZINTET MEGKÖZELÍTŐ ÉRTÉKKEL TETŐZHET. BUDAPESTNÉL PÉNTEKEN, 500 CENTIMÉTER KÖRÜLI VÍZÁLLÁSSAL VÁRHATÓ A TETŐZÉS, AMI NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL NEM ÉRI MAJD EL A RAKPART SZINTJÉT.

 

A Dunán levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet miatt szerda reggel 6 órától három szakaszra elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, ez Rajka, Dunaremete, Vének és Bácsa térségét érinti.

A Rába vízgyűjtőjére területi átlagban 20 milliméternyi csapadék hullott, de lokálisan 40-100 milliméternyi is előfordult.

SZENTGOTTHÁRDNÁL KEZDETBEN ÓRÁNKÉNT 20-30 CENTIMÉTERREL NŐTT A VÍZSZINT, MAJD INTENZÍVEBB LETT AZ ÁRADÁS, ÓRÁNKÉNTI 50-70 CENTIMÉTERES VÍZSZINTEMELKEDÉSSEL. SZERDA HAJNALBAN 309 CENTIMÉTERES VÍZÁLLÁSSAL TETŐZÖTT A FOLYÓ, MAJD GYORS ÜTEMBEN APADÁS KEZDŐDÖTT.

 

Az árhullám jelenleg Rábagyarmat térségében tart. Az áradás Körmendnél várhatóan szerda este a másodfokú készültségi szintet is megközelíti.

A TETŐZÉS ITT CSÜTÖRTÖK HAJNALI 5 ÓRAKOR VÁRHATÓ 420 CENTIMÉTER KÖRÜL, EMIATT A VÁROS TÉRSÉGÉBEN VÖLGYI ELÖNTÉSEK VÁRHATÓK. A MURÁN ÉRKEZŐ ÁRHULLÁM LETENYÉNÉL AZ ELSŐFOKÚ KÉSZÜLTSÉG ALATTI ÉRTÉKKEL TETŐZIK SZERDÁN.

 

A Dráva magyarországi szakaszán az árhullám tetőzése elmarad az elsőfokú készültségi szintektől. Az árhullámok magyarországi levonulására a Dráva-Mura-vízrendszer erőműveinek üzemeltetése akár jelentős hatással is lehet.