KDNP: Gyurcsány-Bajnai kormány alatt nem foglalkoztak a vállakozókkal!

A KDNP-s Nacsa Lőrinc arról beszélt, ő érti az ellenzéki pártok frusztrációit, hiszen „ma reggel úgy keltek fel, hogy a kisvállalkozók megmentői lesznek”, közben meg amikor kormányon voltak, nem foglalkoztak velük, így akkoriban a kisvállalkozók

 

„csak vesztettek”.

Tállai András szerint a jelenlegi helyzet „az arányos közteherviselésnek nem felel meg”, mert bár az utóbbi években nehezebb lett katásként bújtatott munkaviszonyban dolgozni, az mégsem szűnt meg.

Az államtitkár szerint a kata egy „sikertörténet”, ezt a sikert pedig meg kell tartani. Mindezek miatt kell új törvényt hozni.

Tállai szerint amelyik jelenlegi katásnak ez nem tetszik, az választhatja például az átalányadós rendszert, vagy épp a kisvállalati adót, de Tállai opcióként hozta fel, hogy lehet választani az új katás rendszert is – amiről kedden szavaznak. A választásban segíti őket a NAV, mondta.

Illés Boglárka, a törvényalkotási bizottság fideszes tagja kétszer is felszólalt. Előbb a bizottság tagjaként beszélt arról, hogy a törvényjavaslatot 25 igen, 12 nem szavazattal fogadták el a bizottságban.

Szerinte a katát egyre többen bújtatott foglalkoztatásra használták fel, ezt pedig az bizonyítja, hogy a 2019-ben és 2020-ban katára váltók több mint fele korábban munkavállaló volt.

Később fideszes képviselőként megismételte ugyanezt a véleményét, és támogatásáról biztosította Tállait.

Illés Boglárka a Fidesz parlanti képviselője – Fotó: Balogh Zoltán / MTI