Kedves Karácsony Gergely!

Azért írok nyílt levelet, mert a baj is akkora, hogy már nincs mit “füstös szobákban” megbeszélni. Ön azt nyilatkozta tegnap, hogy “csalódást keltett” az “ellenzéki pártok” Budapesten immár 3/4-es veresége. Meg hogy a választók “büntetik” az “ellenzéki pártokat.”. Leszögezem: én mindig is rokonszenveztem Önnel, és ha módot adott rá Önre szavaztam. De most már úgy érzem, hogy Ön sem érti a helyzetet, azért használja a “csalódás” meg a “büntetés” nyelvét. Nem, kedves Főpolgámester úr, a helyzet ennél sokkal rosszabb: Az ellenzéki pártok felszámolták önmagukat. Egyszerűen politikai értelemben nincsenek. Intézményesen még igen, de ez tartalmilag semmit nem jelent: az “ellenzék” ma a diktatúra legitimáló tüllfüggönye. Önökre mutatva lehet elhastáncolni, hogy itt demokrácia van, holott nincs. Mindennek sajnos hű közvetítője az a nyelv amit Ön is használ. Mert ha “csalódás” meg “büntetés”, akkor az ellenzéknek csak kicsinyt össze kell szednie magát, és virágzik minden.
Hát nem! . Elölről és alulról kell egyszerre kezdeni, egy NEM (Nemzeti Ellenállási Mozgalom) típusú, országos mozgalmat kell felépíteni, amelyben nyilván lehetnek akár régi emberek is (elvétve), de pl. Márki-Zayról és mozgalmáról is kiderült hogy erre alkalmatlan. Ahogyan az ellenzéki pártok is. Új, rendszerkritikai nyelv kell, rendszerkritikai mozgalom kell: egy új RENDSZERELLENZÉKet kell felépíteni. Ezek egyik bázisa lehetne a most (még) ellenzéki városok, falvak stb szövetsége.
Nem adom fel, hogy Ön is el fogja fogadni ezt az álláspontot. Különben 24-ben már nem háromnegyede, de négynegyede lesz a Fidesznek. Különben is: a szabadság világát létrehozni soha nem lehet késő!
Üdvözlettel:

András Kardos