Kémbotrány: Megtalálták a Pegasus nyomát a telefonokon, érik a botrány

A francia hatóságok számos újságíró telefonját megvizsgálták, és megállapították, hogy többük készülékét is lehallgattak a Pegasus nevű kémszoftverrel – számolt be a Le Monde. Egyre több jel mutat arra, hogy a marrokkóiak lehetnek a háttérben.

 

 

Hogy pontosan kik az érintettek, azt a hatóságok egyelőre még nem hozták nyilvánosságra. A Le Monde cikke szerint a France 24 egyik meg nem nevezett, vezető pozícióban lévő párizsi munkatársa is azok közt van, akiknek a készülékén már megtalálták a kémszoftvert.

 

Az ő telefonszámát korábban szintén a botrányt kirobbantó nemzetközi nyomozás révén publikálták a több tízezres listában.

A vizsgálat szerint a kémszoftver összesen három alkalommal hatolt be a telefonba: 2019 májusában, 2020 szeptemberében és 2021 januárjában.

A France24 munkatársán kívül eddig a Mediapart nevű oknyomó lap két újságírójáról – Edwy Plenel-ről és Lenaïg Bredoux-ról – közölték, hogy ők is azok közt vannak, akiket lehallgattak a Pegasusszal.

EZ AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY VALAMELY ÁLLAMI HATÓSÁG MEGERŐSÍTI A kémszoftverrel történt LEHALLGATÁSOK TÉNYÉT.

 

A telefonon talált adatokból az is kiderült, hogy ugyanazokról az elérhetőségekről hallgatták le a francia újságírókat, mint amelyekről marokkói embereket is vizsgáltak a szoftverrel.

A kormánytagoknál is vizsgálódnak

Az újságírók mellett fennáll a gyanú, hogy több francia kormánytisztviselő telefonját is lehallgathatták a készülékkel.

A nyomozás szakaszában vagyunk, az én készülékemet is vizsgálják

– mondta el ezzel kapcsolatban pénteken Bruno Le Maire pénzügyminiszter a France Inter nevű rádió adásában.

Rajta kívül Emmanuel Macron francia elnök, Édouard Philippe korábbi miniszterelnök és tizenhárom másik miniszter esetében is fennáll a lehallgatás gyanúja. Az államfői hivatal egyelőre nem adott ki nyilatkozatot a nyomozás állásáról.