Kemenesi Gábor: a szupermutáns letarolhatja a világot

Még véget sem ért a negyedik hullám, de a delta helyét az omikron veheti át, ami ellen ráadásul lehet hogy nem is hatékonyak a vakcinák!

Számos aggasztó mutáció látható a koronavírus Dél-Afrikában felbukkant szupervariánsánál, de egyelőre még korai lenne pánikolni miatta

– mondta Kemenesi Gábor virológus a 24.hu-nak.

Kifejtette:

Az eddigi tapasztalatok valóban nem túl kedvezők, de most még keveset tudunk erről a variánsról ahhoz, hogy bármit is tényként állíthassunk róla.

A virológus szerint a variánsnál látható 32 mutáció extrém soknak számít.

Számos mutáció, ami most a nű-variánsban benne van, eddig elszórva jelent meg egy-egy változaton, most viszont egyetlen típusban egyesülnek. Nem túlzás rá a szupermutáns-megnevezés

– mondta a szakember.

Kemenesi Gábor másrészt azt is ismertette, hogy az összes mutáció a vírus tüskefehérjéjét módosította.

Ez utóbbi azért jelenthet veszélyt, mert a tüskefehérje elsődleges fontossággal bír a vírus terjedése szempontjából, többek közt azt is befolyásolja, hogy védenek-e ellene a vakcinák.

A WHO rendkívüli ülést hívott össze a nemrég felfedezett új koronavírus mutáció miatt.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter ma jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy Belgiumban regisztrálták az új B.1.1.529-es variánssal fertőzött első európai esetet.

Alexander De Croo belga miniszterelnök azonnal utazási korlátozás bevezetését rendelte el a dél-afrikai országokból.

Elsőként a britek léptek, hat országra rendeltek el korlátozás délben (Dél-Afrikára és a környező öt országra, azaz Namíbiára, Zimbabwére, Botswanara, Lesothóra és Eswatinire, az egykori Szváziföldre).

Az egyelőre még kérdéses, hogy pontosan hogyan alakulhatott ki ez a variáns. Az egyik elképzelés szerint az emberről áterjedhetett egy állatra a koronavírus, majd onnan – időközben tovább mutálódva – ismét visszakerült egy emberi szervezetbe.

Ennek ellentmond, hogy a B.1.1.529 RNS-ében található egy emberigenom-szerű szakasz, ami emberi eredetre utal

– jegyezte meg Kemenesi Gábor, hozzátéve:

Ez még önmagában nem perdöntő bizonyíték, mivel a vírusok gyakran gyűjtenek be humán szekvenciákat.

Elképzelhető az is, hogy a mutáns egy HIV-fertőzött egyén szervezetében sokáig keringve, perzisztens fertőzésként, folyamatosan változva alakult ki.

Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni a variáns pontos eredetét

– mondta Kemenesi.