Kemény szavakkal támadta be az orosz külügyminiszter Washingtont és Brüsszelt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) csütörtökön megtartott konferencián azt hangoztatta, hogy Washingtonnak és Brüsszelnek “a radikális-nacionalista kijevi rezsimnek nyújtott feltétel nélküli támogatása, az ukrajnai radikálisok támogatása és Ukrajna Ellen-Oroszországgá alakítása” szerinte “a Nyugat ruszofób kurzusának betetőzésévé vált”. Álláspontja szerint a Nyugat, élén az Egyesült Államokkal, arra törekszik, hogy helyreállítsa és megszilárdítsa dominanciáját a nemzetközi ügyekben,

 

“hogy továbbra is a szűken vett önző céljait valósítsa meg más országok nemzeti érdekeinek rovására”.

 

“Ennek az agresszív vonalnak a legfontosabb része a Nyugat sok éve tartó politikája, amely hazánk komplex, rendszerszintű elszigetelésére irányul. Minden fronton, ahogy mondani szokták”

 

– mondta a miniszter.

Lavrov abban hibáztatta a Nyugatot, hogy nyolc éven át támogatta Kijevet a minszki megállapodások elszabotálásban, és arra ösztönözte az ukrán hatóságokat, hogy erőszakkal oldják meg a Donyec-medencei válságot.

 

“Ukrajnát aktívan belerángatták a NATO-ba, minden módon bátorították az orosz nyelv, az orosz oktatás, az orosz média betiltását, a független újságírók letartóztatását, üldözését, sőt megölését, és halált okozó fegyverekkel pumpálták tele”

 

– fogalmazott Lavrov.