Keményen rászólt a kormányra az MTA miatt az Európai Bizottság

0

“Az Európai Bizottság szorosan követi a fejleményeket a magyar állami kutatási rendszert illetően, különösen az akadémiai és kutatási szabadság megőrzésének jelentőségére figyelemmel. Az Európai Bizottság kiáll a kutatási szabadság és az intézmények autonómiája mellett, mind a finanszírozás, mind az önkormányzás tekintetében. A Bizottság továbbra is figyeli az eseményeket, fejleményeket, és arra ösztönzi a kormányt, tartózkodjon mindenféle olyan döntéstől, ami szűkíti a tudományos és akadémiai szabadságot az országban.”

– ezt a választ kaptuk az Európai Bizottságtól, amikor megkérdeztük, mit szólnak az MTA kormányzati átalakításához.

Most amúgy is a kormány térfelén pattog a labda, és lehet, hogy visszatáncol pár kérdésben. Különösen, hogy az MTA is mozgósíthatja külföldi kapcsolatait, ha érzi, hogy ezekre a véleményekre most érzékenyebb a politikai elit.

Az átalakítások célja az uniós innovációs források feletti diszponálás – legalábbis forrásunk szerint, aki azt is mondja: így nagyobb arányban diszponálhatna a kormány a kutatási pénzek felett. Informátoraink azonban a kabinet abba már nem gondolt bele, hogy egy kevésbé hatékony kutatási rendszerben kevesebb forráshoz fog hozzájutni, mint amennyit eddig kapott az akadémia.

Egyesek azt állítják, még az is elképzelhető, hogy 1-2 éven belül az egész leválasztást visszavonja a kormány, amelynek egyik oka a Lendület kutatócsoport figyelmeztetése, amely szerint egy teljes tudósgenerációt veszthet a tervével a kormány.