Kéri László: ezt még a Kádár-rendszerben sem merték megtenni, pedig ott is divat volt a bukott, hülye kádereket a sportirányításba elpasszolni

0

Tényleg nem könnyű dönteni, mert az elmúlt héten semmi sem látszott lényegbevágóan fontos eseménynek, annál is inkább, mert a két nagyszabású világbajnokság – az úszó és a vívó – minden áldott nap produkált olyasmit, aminek következtében a politikai élet végre feledhetővé árnyékosodott. Ráadásul, éppen ez az a két sportág, amelyben a magyar sportolók évszázadra visszamenően is kiemelkedő teljesítményeket mutattak fel. (Lehet, nem mindenki tudja, talán ezúttal is megér egy mondatot: legelső olimpiai győzelmeinket is úszók, Hajós Alfréd és Halmai Zoltán aratták, és 1908 óta a magyar vívósport ontja az olimpiai bajnokok végeláthatatlan sorát.) – mondta el Kéri László politológus a zsurpubi.hu-nak adott interjújában.

Kéri László szerint igen, a vívó vébé leghangosabb botrányát nem egy sportesemény, hanem egy protokoll-esemény váltotta ki. A magyar vívószövetség elnöke, egy századrangú fideszes politikus megakadályozta, hogy a vívókörökben közismert, kétszeres olimpiai bajnok, Szabó Bence adhasson át érmeket.

Akit egyébként erre az alkalomra a nemzetközi szövetség jelölt ki, és ez a – nem is tudom, milyen jelzővel illessem, mondjuk ki bátran a nevét: Csampa Zsolt, fideszes politikus – képes volt fölülbírálni a nemzetközi szövetség jelölését. Ezek után Áder János lett a díjátadó, amit nem is értek: hová tette az eszét, én az ő helyében ezek után semmiképpen sem vállaltam volna ezt a protokoll-szereplést. Rémes fejlemény, hogy a hatalom éveiben már ő is elveszítette a legelemibb stílusérzékét is.

A teljes interjú a zsurpubi.hu-n olvasható.

 

 

olkt.hu