Kéri László: Miért nem veri ki a biztosítékot a népnél, hogy 2014 óta 15 milliárd forintot keresett az Orbán-család?

A hazai közélet egyik legérdekesebb egyéniségével, politikai gondolkodójával, Kéri Lászlóval beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, a politológus soha nem rejti véka alá a véleményét.

Kéri László: A többségében fiatalokból álló sokaságnak abból lett elege, amiről a kormányzat hetek óta igyekszik elterelni a figyelmet, és mellébeszélve, lényeges dolgokról hallgatva, lényegtelen összefüggéseket hangoztatva képtelen hihető magyarázatot adni: miért is kell Budapesten hitelből, kínaiaknak, kínaiakkal építtetni kínai egyetemet oda, ahova hazai egyetemi várost terveztek – magyar diákoknak. Ez a botrány sokáig megmaradt a szokásos politikai szócsaták keretén belül, ezúttal azonban az is kiderült, hogy a kormányzat által sejtettnél összehasonlíthatatlanul nagyobb tömegek számára is elfogadhatatlan ötletet erőltetnek. Talán csak a véletlen hozta úgy, hogy

ugyanez a magyar kormány, ugyanezen napokban rövid időn belül már harmadszor vétózta meg az Unió egységes fellépését az épp aktuális – és e kontinensen minden más ország által elítélendőnek tartott – kínai politikai gyakorlat nyilvános elítélése ellen.

Az Unióbéli, mind törékenyebb magyar helyzeten az sem fog sokat javítani, hogy ezen a héten az Európai Bíróság elutasította azt a magyar keresetet, amellyel szerettük volna megtámadni a hazánkat elítélő, ú.n. Sargentini-jelentés Európai Parlamentben történt 2018-as megszavazását. Túllép egy heti krónika elemzési keretein annak megállapítása, miszerint a jelenkori magyar külpolitika peremre szorulása és elszigetelődése – mindenféle győzelmi jelentések ellenére is – megállás nélkül folytatódik. Most már hetente érzékelhető módon is.

Tovább a teljes interjú a Zsúrpubi oldalán olvasható.

 

via.(zsurpubi.hu)