Kéri László: Mostmár Moszkva a főnök!

0

Kéri László politológus szerint Moszkva a tanító, Orbán pedig a kisdiák!

Mondhatnánk, hogy szinte egy időben, párhuzamosan történnek olyan dolgok, amelyek első látásra talán távol esnének a viszonyainktól, mélyebben belegondolva azonban könnyen belátható, hogy nagyon rövid időn belül minket is érinthetnek. Hong Kongban már tizennegyedik hete tartanak azok a tüntetések, amelyek eredeti kiváltó oka már ködbe vész, sőt, a kezdetkor beígért intézkedést is felfüggesztették.

Mégis, a nyugtalanság egyre erősebb, ami mögött leginkább azt a kibékíthetetlen ellentétet látom, ami a mai kínai közállapotok és a hongkongiak által lassan egy évszázada megszokott politikai felfogás között feszül. A kínaiak által inspirált erőszakos fellépés sajnos arra utal, hogy ennek a rezsimnek roppantul minimális a tűrőképessége az egyéb körülmények között kiforrott politikai normák, részvételi szokások iránt.

“Kína nem szereti, ha beleszólnak emberjogi gyakorlatukba – lásd pl. az ujgurokkal szemben folytatott politikájuk külföldi visszhangjaira adott reakcióikat -, viszont nem is tud mit kezdeni a tőle idegen, lényegesen demokratikusabb normákkal.”

Mondhatná bárki, hogy mindez ma és most lényegében kínai belügy, hiszen történelmileg nézve Hong Kong is valóban Kína. Nem is olyan hosszabb távon, egy-két évtizeden belül Kína lehet a világ első számú, meghatározó nemzetközi tényezője, s nem csak gazdasági értelemben. Erre tekintve nézem ezt a tíz hete tartó küzdelmet meglehetősen borús kilátásokkal biztató fejleményként.

Moszkvából napról napra érkeznek egyre riasztóbb hírek. Mintha a húsz éve regnáló Putyin-rendszer megérezte volna lehetséges végjátékának kezdetét. Kísértetiesen hasonlónak látom a dinamikát az elmúlt évek törökországi eseményeivel. Kemény, egyre keményebb és erőszakos hatósági fellépések, majd a hatalom látszólagos győzelme ellenére váratlanul lázadni kezd a nép, akár még egy helyhatósági választás alkalmával is. Mindaz, ami Moszkvában történik, számunkra is hordoz kézzel fogható tanulságokat. A részletek megvitatására itt nincs mód, de egy forrásra szeretném felhívni a figyelmet:

“a csütörtöki HVG hét pontba gyűjtötte össze azokat a több mint feltűnő hasonlóságokat, amelyek az Orbán-rendszer és a putyini világ között világosan kimutathatók. És láss csodát: mindegyik esetben Moszkva volt a tanító fél, Magyarország pedig éltanuló lett…”

Néhány napon belül megint több tucatnyi ember halt meg teljesen értelmetlenül, százak szenvedtek súlyos sérüléseket és minderre nincsen és nem is lehetséges racionális válaszokat találni. Minden nap nézem a CNN-t és látom, hogy elemi erővel lángolt fel megint az amerikai közvéleményben a fegyvertartás szabadságáról évtizedek óta folytatott parttalan vita.

Közben többször is elhangzik, hogy több fegyver van kinn a lakosságnál, mint ahány ember az USA-ban él; valamivel több mint 420 millió a kint lévő lőfegyverek száma.

Óriási üzletág ez, és az NFA – a fegyverbarát társaság – is teljes mellszélességgel támogatta a kampány idején Trumpot. Szóval, ez a vita is majd elül előbb-utóbb és csak akkor kezdődik újra, amikor megint ártatlan emberek lesznek tömegében áldozatai az esztelen és sehová nem vezető erőszaknak. Nincsenek kedvező megérzéseim, minap hallhattam, hogy az elmúlt évtizedekben a random lövöldözésnek ma már több az összesített áldozta, mint amennyien a 19. századi polgárháborúban elhunytak – fogalmazott a politológus.