Készülődik az országos sztrájk

0

Amennyiben a parlament elfogadja a kormányoldal Munka törvénykönyvével kapcsolatos módosítási terveit, a szakszervezetek megkezdik egy országos általános sztrájk megszervezését. Teljes ipari parkokat lezárnának.

Megkezdik az országos általános sztrájk megszervezését a munkavállalói szakszervezetek, amennyiben a parlament szerdán megszavazza a Munka törvénykönyvének módosításait – erősítette meg a Zoom.hu értesülését László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Egyelőre az első lépéseket teszik meg, vagyis a szakszervezetek felmérik, hogy mekkora a hajlandóság egy ilyen akció támogatására. Erre a következő napokban kerülhet sor, azonban – László hangsúlyozta – egy, az egész országra kiterjedő munkabeszüntetést az év végi ünnepek miatt leghamarabb csak januárban lehetne megtartani. Ha ilyen lépésre kényszerülnek a munkavállalói érdekvédők, akkor a mostani tervek szerint

azok már nemcsak félpályás forgalomlassító, hanem egész pályás útlezárások lennének, amelyek akár teljes ipari parkok működését is ellehetetleníthetik.

(Mint beszámoltunk róla a szakszervezetek több vidéki városban is tartottak már félpályás útlezárást a rabszolgatörvénynek mondott, tervezett jogszabály-módosítás miatt.) Ezzel együtt, amennyiben a parlament rábólint a most ismert tervekre, akkor egészen biztosan felgyorsul a szervezés – jelentette ki László. Annak érdekében, hogy ne fajuljon idáig a helyzet, a szakszervezetek még a parlamenti szavazás előtt egy nyílt levelet szeretnének közzétenni. Ebben arról lesz szó, hogy „mit kérünk, mit követelünk és mit tanácsolunk a javaslat megszavazására készülő képviselőknek” – magyarázta.

Ipari parkokat vehetnek célba

Hétfőn, ha a részleteket tekintve nem is, de tartalmát illetően az érdekvédelmi vezetővel lényegében egybehangzóan nyilatkozott a Zoom.hu-nak Komjáthy Imre, az MSZP alelnöke. Az utcán “a melósok és a szakszervezetek” minden eszközzel meg fogják akadályozni a “rabszolgatörvény” bevezetését, ahogy az MSZP és más ellenzéki pártok politikusai pedig a Parlamenten belül, a maguk eszközeivel harcolnak ellene – mondta lapunknak. Az ellenzéki párt részéről például Tóth Bertalan elnök, a DK-s Arató Gergely, a párbeszédes Szabó Tímea és a független Szél Bernadett közösen jelentette be, hogy 2800 módosító indítványt adtak be a napirendhez. Ezzel próbálták ellehetetleníteni a jogszabály-módosítás elfogadását, ám a fideszes többség ezeket az obstrukciós javaslatokat fél kézzel lesöpörte.

 

 

 

Forrás: zoom.hu